Een echtscheiding kan invloed hebben op je eigen bedrijf. Het zou mogelijk zelfs het voortbestaan ervan in gevaar kunnen brengen. Ga je scheiden en heb je een eigen onderneming? Dan zijn er een aantal punten waar je heel goed op moet letten, bijvoorbeeld of je op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen getrouwd bent. We vertellen je er graag meer over.

 

Hoe zit het met het ondernemingsvermogen?

Tot 2018 trouwde je standaard in gemeenschap van goederen. Je kon op huwelijkse voorwaarden trouwen, maar dan moest je dit speciaal op laten stellen. Bij trouwen in gemeenschap van goederen betekent dit wanneer je gaat scheiden alles door de helft gaat, zowel je bezittingen als de schulden. Dus als jij een eigen bedrijf hebt, getrouwd voor 2018 in gemeenschap van goederen, dan heeft je ex-partner dus ook recht op de helft van het ondernemingsvermogen van jouw bedrijf. Dat is dus heel vervelend, want het zou kunnen betekenen dat je bedrijf failliet gaat hierdoor. Tegenwoordig geldt een beperkt gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden voor het huwelijk buiten de gemeenschap van goederen vallen bij een echtscheiding. Een eigen onderneming wordt hierdoor dus beschermd.

Maar begin je met een eigen bedrijf tijdens het huwelijk dat na 1 januari 2018 heeft plaats gevonden, dan valt het dus wel onder de gemeenschap van goederen. In Nederland ben je wettelijk verplicht tijdens je huwelijk een ‘redelijke vergoeding voor de kennis, vaardigheden en arbeid’ toe te kennen aan de gemeenschap, dus ook je partner.

Een tip: spaar niet al het verdiende geld in je eigen bedrijf. Hierdoor kan je partner (die bijvoorbeeld ook heeft bijdragen door te werken in het bedrijf of thuis te zijn voor de kinderen), met lege handen achterblijven. In dat geval heeft je aanstaande ex-partner recht op een vergoeding. De hoogte hiervan moet in verhouding zijn en naar redelijkheid. In de wet is namelijk niets vastgelegd over de exacte hoogte. Het is dus verstandig na te denken van een passende beloning voor je partner zou zijn en dit vast te leggen (bijvoorbeeld een bepaald percentage van de winst). Voor al zzp’ers of een VOF zijn erg kwetsbaar wanneer je geen huwelijkse voorwaarden hebt laten opstellen. Alles valt namelijk in de gemeenschap, omdat er bij deze bedrijfsvormen geen onderscheid bestaat tussen zakelijk en privé.

 

Periodieke verrekenbeding

Een punt waar je rekening mee moet houden is het zogenaamde ‘periodieke verrekenbeding’. Dit is in veel huwelijkse voorwaarden opgenomen en houdt in dat je aan het eind van ieder kalenderjaar alles wat in het afgelopen jaar is gespaard, moet optellen en vervolgens door de helft moet doen en delen met je partner. Beide partners hebben evenveel recht op het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Het maakt niet uit wie wat heeft verdiend. In de praktijk verrekent bijna niemand dit ieder jaar. In dat geval gaat de wet ervan uit dat het gehele aanwezige vermogen moet worden verrekend tijdens een echtscheiding. Tenzij het niet uit overgespaard inkomen is verkregen, wat je zult moeten bewijzen. Hierdoor kan het hele vermogen, dus ook de waarde van je bedrijf, alsnog moeten worden verdeeld. Het lijkt dus op gemeenschap van goederen en hier moet je dus rekening mee houden.

 

Samen een bedrijf en je gaat scheiden

Scheiden en samen een bedrijf hebben kan voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld bij een VOF, waar je beiden aansprakelijk voor schulden van de VOF. Schuldeisers kunnen het privévermogen van jullie beiden aanspreken, ook als er sprake is van huwelijkse voorwaarden. Na een scheiding is het meestal niet meer mogelijk gezamenlijk het bedrijf voort te zetten. Misschien wil een van de partners verder en moet de ander uitkopen. Dus zal misschien een van beiden het voort willen zetten en zal de ander uit moeten kopen. Dit kan voor problemen zorgen als er niet voldoende liquide middelen zijn in het bedrijf.

 

Huwelijkse voorwaarden opstellen

Wil je dus voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan bij een scheiding, dan moet je in overleg met een juridisch expert (notaris of advocaat) goede huwelijkse voorwaarden opstellen. Hierin leg je vast wat er in het bedrijf moet gebeuren bij een eventuele echtscheiding, overlijden of faillissement. Zolang je getrouwd bent, is het verstandig om eens in de zoveel tijd de huwelijkse voorwaarden te checken. Dan weet je zeker dat je nooit voor nare verrassingen komt te staan, mocht je gaan scheiden.

Onze Scheidingsprofs kunnen je heel goed adviseren een echtscheiding en een eigen bedrijf. Neem gerust contact met ons op, zodat we jullie hier persoonlijk mee kunnen helpen.

LEES OOK: Scheiden als ondernemer, hoe zit het met de verdeling van het bedrijf?;
Een interview met mediator Chris van Gompel

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.