Kindgebonden Budget in 2024: Wat je moet weten

Het Kindgebonden Budget (KGB) is een financiële tegemoetkoming van de Nederlandse overheid voor ouders met minderjarige kinderen. Dit budget is bedoeld om bij te dragen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van kinderen, en het blijft een belangrijk onderdeel van het sociale zekerheidsstelsel van Nederland. Natuurlijk is het heel belangrijk om te weten welke veranderingen er dit jaar zijn doorgevoerd en wat de regelgeving is. Alles weten over het Kindgebonden Budget 2024? Wij vertellen je heel graag meer! 

Voor wie is het Kindgebonden Budget en waarom? 

Het Kindgebonden Budget is ontworpen om gezinnen met kinderen financieel te ondersteunen, met name gezinnen met een laag of middeninkomen. Het biedt een extra bijdrage naast de reguliere kinderbijslag. Dit budget is bedoeld om de kosten te dekken voor onder andere voeding, kleding, schoolbenodigdheden, en andere uitgaven die komen kijken bij de opvoeding van kinderen. 

Het Kindgebonden Budget is met name interessant voor ouders of verzorgers met minderjarige kinderen, die voldoen aan bepaalde inkomenscriteria. En – ook niet onbelangrijk – het is beschikbaar voor zowel werkende als niet-werkende ouders, waarbij het bedrag kan variëren op basis van het inkomen en het aantal kinderen in het gezin. Het Kindgebonden Budget wordt overigens niet automatisch toegekend. Je zult dit zelf moeten aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan digitaal via de website van de Belastingdienst of telefonisch. Bij de aanvraag worden gegevens over het inkomen en de gezinssituatie gevraagd om te bepalen of je recht hebt op het Kindgebonden Budget en hoe hoog de toeslag zal zijn. Uiteraard is het ook altijd mogelijk om hier hulp bij in te schakelen. 

Zijn er veranderingen in 2024? 

Het Kindgebonden Budget wordt in 2024 aangepast om meer gezinnen te helpen. Een belangrijke verandering is dat meer gezinnen recht hebben op dit geld, omdat de inkomensgrens, waarbij je er recht op hebt, omhoog gaat. Dit betekent dat gezinnen met iets meer geld nu ook kunnen profiteren van deze regeling. Dit zijn de wijzigingen die per 01 januari 2024 zijn ingegaan: 

  • Voor het eerste kind wordt het maximum bedrag met €750,00 euro per jaar verhoogd.
  • Voor het tweede en volgende kind wordt het maximum bedrag met €883,00 euro per jaar verhoogd.
  • Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar en van 16 tot 17 jaar komt er maximaal €400,00 euro per jaar bij.
  • Het extra bedrag voor alleenstaande ouders (de zogenaamde alleenstaande-ouderkop) wordt €619,00 euro per jaar minder.

Ook kan het bedrag dat je krijgt als Kindgebonden Budget veranderen. Dit wordt af en toe aangepast, zodat het geld dat je krijgt genoeg is om de kosten voor je kinderen te betalen. Het idee is dat het geld dat je krijgt meegroeit met hoe duur het leven wordt.

Het maximaal vermogen

Heb je een partner waarmee je een huishouden hebt? Om het gezamenlijk vermogen te bepalen, bekijkt de Belastingdienst op 1 januari 2024 wat jullie op dat moment hebben. Is jullie gezamenlijk vermogen hoger dan €177.301,00? Dan kom je niet in aanmerking voor een kindgebonden budget. Voor alleenstaanden is de grens een vermogen van €140.213,00. Als je meer vermogen hebt, heb je geen recht op kindgebonden budget.

Meer weten of hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het regelen van je scheiding, bemiddeling of juridische vraagstukken omtrent de scheiding? Of wil je graag op een laagdrempelige, goedkope en snelle manier scheiden? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.