Er wordt gesproken over ouderverstoting na een scheiding als er sprake is van contactverlies tussen kinderen en een van de gescheiden ouders door toedoen van de andere ouder. Het kind wordt hierbij opgezet tegen de andere ouder. Dit gedrag kan grote gevolgen hebben op het welzijn van het kind. Daarom wordt ouderverstoting na een scheiding zelfs gezien als vorm van kindermishandeling.

 

Het ontstaan van oudervervreemding

Ouderverstoting wordt ook wel oudervervreemding genoemd. Het is helaas een situatie die vaak voorkomt, uiteraard met name na een vechtscheiding. Dit soort scheidingen lopen in de meeste gevallen immers niet gemakkelijk. Er ontstaat vaak een strijd waarbij de kinderen als machtsmiddel wordt ingezet. De kinderen zijn immers het meest dierbare bezit van zowel de moeder als de vader. Het ontstaan van oudervervreemding kan zowel op een bewuste- als onbewuste manier plaatsvinden. Het uitsluitend negatief praten over de ex-partner kan immers al een basis vormen van oudervervreemding. Kinderen kunnen hier heel gevoelig voor zijn, zeker als ze erg beïnvloedbaar zijn.

Als er sprake is van een bewuste vorm van ouderverstoting zal de ene ouder er bewust voor kiezen om de andere ouder zwart te maken in de ogen van de kinderen. Het gevolg kan zijn dat de kinderen hierop besluiten om het contact met de andere ouder te verbreken met alle nare gevolgen van dien. Er kan een ouderverstotingssyndroom ontstaan. Dit kan veel impact hebben op het kind waardoor er zowel fysieke- als geestelijke klachten kunnen ontstaan.

 

PAS, ouderverstotingssyndroom

De fysieke- en geestelijke klachten die ontstaan als gevolg van ouderverstoting vallen onder de noemer PAS. Deze letters staan voor “Parental Alienation Syndrome” wat je kunt vertalen als het ouderverstotingssyndroom. PAS ontstaat als gevolg van twee oorzaken:

  • Het bewust of onbewust beïnvloeden van de band met de andere ouder door gerichte hersenspoeling
  • Het subtiel beïnvloeden van de beeldvorming van een kind over de andere ouder waardoor hij of zij zelf gaat geloven dat de ouder slecht is. Het kind zal hierdoor op den duur zelf negatieve uitspraken doen over de betreffende ouder.

Er zijn meerdere niveaus in PAS te onderscheiden. Bij een relatief oppervlakkige verstoring van de relatie wordt er gesproken over een milde vorm van PAS. Het kind is dan vaak kritisch en onvriendelijk naar de slachtofferouder. Bij een matige vorm is het kind al wat meer disruptief en onrespectvol naar deze persoon. Er is ook sprake van een ernstige vorm van het Parental Alienation Syndrome. In dit geval is het kind zeer vijandig ten opzichte van de slachtofferouder. Dit kan zelfs zeer paranoïde vormen aannemen. Uiteraard heeft deze vorm een zeer negatieve invloed op de psychologische ontwikkeling van het kind.

 

Hoe je ouderverstoting na een scheiding eenvoudig kunt voorkomen

Onderzoeken wijzen uit dat vooral de mildere- en de matige vorm van ouderverstoting vrij regelmatig voorkomt in Nederland. Zoals je echter uit de bovenstaande informatie kunt opmaken, zijn de scheidende ouders zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van ouderverstoting. Als je het beste met je kind voor hebt, voorkom je PAS door elkaar als ouders te respecteren en je onderlinge verleden hierbij aan de kant te zetten. Daarnaast kun je als ouder de keuze maken om een kind aan te moedigen om het probleem met de andere ouder op te lossen door te praten. Op deze manier zal het syndroom zich kunnen herstellen. Onze Scheidingsprofs kunnen je hier desgewenst persoonlijk bij helpen. Je kunt onder andere bij ons terecht voor mediation ter voorkoming of aanpak van ouderverstoting. Een echt liefdevolle ouder begrijpt immers hoe belangrijk de andere ouder is in het leven van je kind.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.