Financiële problemen zijn vaak de oorzaak van spanningen binnen een relatie. Het komt dan ook regelmatig voor dat ruzies en spanningen als gevolg van dit soort problemen de reden zijn om als getrouwd stel uit elkaar te gaan. Onze Scheidingsprofs krijgen regelmatig de vraag of het ook mogelijk is om te scheiden als je in de schuldsanering zit. Daarom is het goed om hier in deze blog wat dieper op in te gaan.

 

Financiële reden niet alleen de oorzaak maar ook een belemmering om te scheiden?

Elders op deze website hebben we al aangegeven dat financiën geen rol mogen spelen bij de keuze om te scheiden. Iedere Nederlandse burger heeft bijvoorbeeld immers het recht om gebruik te kunnen maken van juridische dienstverlening. Daarnaast zijn er diverse regelingen waar je gebruik van kunt maken als je financieel niet daadkrachtig genoeg bent om je in je eigen levensonderhoud te voorzien. Als financiële reden de oorzaak zijn van een scheiding, hoeft dit dus geen belemmering te zijn om te scheiden.

 

Is een echtscheiding mogelijk als je in de schuldsanering zit?

Er gaan veel verhalen over het scheiden als je in de schuldsanering zit. Helaas worden hierbij ook wel onwaarheden verteld en hebben veel betrokkene twijfels of een echtscheiding mogelijk is als je in de schuldsanering zit. Laten we als eerste deze onduidelijkheid wegnemen: Een echtscheiding is absoluut mogelijk als je in de schuldsanering zit.

 

Bepaalt de bewindvoerder of je mag scheiden tijdens de WSNP?

Het schuldsaneringstraject staat beschreven in de WSNP, de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Hierin staat ook de rol van de bewindvoerder beschreven. Om ook een ander misverstand weg te nemen: de bewindvoerder bepaalt uiteraard niet of je mag scheiden tijdens de WSNP. Hij of zij heeft zeggenschap over je financieel handelen maar niet over je relatie. Dit is immers een zeer persoonlijke keuze. Als jullie besloten hebben om te scheiden, is dit een verandering van situatie en zal hiernaar gehandeld moeten worden.

 

Veranderingen in het traject van schuldsanering bij een scheiding

Het is dus wel belangrijk om de bewindvoerder te informeren over jullie plannen. Dit voornemen zal immers moeten worden opgenomen met de toezichthoudende rechter commissaris. Er zal immers een hele andere financiële regeling moeten worden vormgegeven. Dit is zeker het geval als de echtscheiding negatieve gevolgen heeft voor het traject van schuldsanering. De rechter-commissaris bekijkt of de WSNP voortgezet kan worden bij een echtscheiding. Uiteraard wordt er ook gekeken op welke manier de schuldenaren de negatieve gevolgen voor de WSNP moeten compenseren.

Het is dus niet uit te sluiten dat er een nieuwe financiële regeling moet worden vormgegeven als je besluit om te scheiden als je in de schuldsanering zit. Dit wil niet zeggen dat het onmogelijk is om deze keuze in deze situatie te maken. Uiteraard kan je bewindvoerder je hierin persoonlijk adviseren. Hij of zij zal je aangeven hoe je gebruik kunt maken van gesubsidieerde rechtsbijstand, wanneer je voor huurtoeslag in aanmerking komt en voor welke bijzondere bijstand je bij je gemeente terecht kunt.

 

Scheiding tijdens schuldsanering? Hier vind je nuttige informatie!

Op deze website vind je veel meer nuttige informatie over de kosten van een scheiding en jouw mogelijkheden om goedkoop te scheiden. Daarnaast kunnen onze Scheidingsprofs jou hier persoonlijk over verder adviseren en/of jou verder helpen in dit traject. Dit kan zoals je nu dus weet ook als je in de schuldsanering zit.