Heb je plannen om als gescheiden ouder alleen met de kinderen op vakantie te gaan? Dan zullen de voorbereidingen er even anders uitzien dan in het verleden het geval is. Er is immers ook nog sprake van de ‘andere partij’ die ook rechten en wensen op dit gebied heeft. Lees voordat je vakantieplannen maakt allereerst onze tips om vervelende verrassingen (onderweg) te voorkomen.

 

Tip 1: Denk goed na hoe lang je op vakantie gaat

De kans is groot dat je het gevoel hebt dat je vakantie niet lang genoeg kan duren. Dit is zeker het geval als je lekker met de kids op weg bent. Toch willen we je als tip meegeven dat je goed moet nadenken hoe lang je op vakantie gaat. Een vakantieperiode van drie weken kan voor jou wel heerlijk zijn maar is dat voor jonge kinderen ook het geval. Het plezier wordt al snel minder als er heimwee naar de andere ouder ontstaat.  

 

Tip 2: Communiceer goed met de andere ouder

De tweede tip is misschien wel de belangrijkste die we je kunnen geven. Communicatie tussen beide ouders is essentieel om optimaal te kunnen genieten van de vakantieperiode. Het is bijvoorbeeld niet praktisch als de ene ouder midden in de nacht thuiskomt van de vakantietrip terwijl de reis met de andere ouder de volgende ochtend vroeg staat te beginnen. Ook een reis naar twee dezelfde/vergelijkbare bestemmingen is vaak niet leuk voor de kinderen maar ook niet handig. Maak plannen voor je eigen reis die de kinderen ook als zodanig kunnen herkennen. 

 

Tip 3: Maak je eigen herinneringen

Deze tip sluit aan op het bovenstaande. Het maken van je eigen herinneringen is niet alleen voor jezelf heel belangrijk maar zeker ook voor je kinderen. Realiseer je dat vakanties bij uitstek de momenten zijn die ze zichzelf nog haarfijn kunnen herinneren. Geef jezelf en de kids deze kans en zorg dat je een unieke vakantieperiode hebt. Hiermee is het helemaal niet nodig om de andere ouder te overtreffen. Het tegendeel is zelfs het geval. Het gaat erom dat je vakantieplannen volledig passen bij jezelf en de kinderen. 

 

Tip 4: Zorg dat je over de juiste papieren beschikt

Het plannen van een vakantie gaat gepaard met veel papierwerk. Je moet immers beschikken over geldige paspoorten of identiteitsbewijzen en voor sommige reizen is een visum nodig. Gescheiden ouders wacht nog meer uitzoek- en regelwerk. Zorg dan ook op tijd voor de overdracht van het paspoort en maak hier duidelijke afspraken over. Daarnaast moeten er toestemmingsformulieren worden getekend om minderjarige kinderen van gescheiden ouders mee te mogen nemen over de grens. je leest er alles over in onze blog met de titel: “Als gescheiden ouder met je kind naar het buitenland, mag dat?”.  

 

Tip 5: Zorg voor contactmomenten

Als je als gescheiden ouder met de kinderen op vakantie gaat, laat je thuis even lekker achter je. Let op, dit is niet helemaal het geval. Voor de kids kan het immers flink wennen zijn om zonder de andere ouder te zijn. Daarom is het (voor beide partijen overigens) goed om contactmomenten met de andere ouder af te spreken. Zo kunnen ze hun ervaringen delen. Wellicht staat je hoofd hier helemaal niet naar als je lekker alleen met de kids op stap bent maar realiseer je dat jij het ook fijn zou vinden als de kinderen iets van zich laten horen als ze met je ex-partner op vakantie zijn. 

Gaan jij en je partner scheiden en hebben jullie minderjarige kinderen samen? Scheidingsprofs heeft voor elke situatie een oplossing. Voor jullie en de kinderen.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.