Als de vakantieperiode is aangebroken, wil je uiteraard niets liever dan met je kind(eren) naar een fijn vakantieoord om eens lekker te genieten. Op het moment dat dit de eerste vakantieperiode is na je scheiding zul je willen weten of je als gescheiden ouder met kind naar het buitenland mag reizen. Uiteraard mag dat mits je voldoet aan een belangrijke voorwaarde. Scheidingsprofs vertelt je er alles over in dit artikel.

Wanneer de vakantie met minderjarige kinderen niet verder gaat dan de grens

De kans is groot dat je al een lange tijd uit hebt gekeken naar je vakantie en dat je er erg aan toe bent. Dit zal zeker het geval zijn als je net gescheiden bent. Wellicht ben je zelfs extra vroeg begonnen met de voorbereidingen van de vakantie, zeker als je naar het buitenland wilt reizen. De paspoorten liggen al een tijdje klaar, de reisdocumenten zijn al diverse malen gecontroleerd en de koffers zijn al een week geleden gepakt. Helaas kan je droomvakantie al bij de douane door de Koninklijke Marechaussee tot een einde komen als blijkt dat je niet de juiste documenten hebt om met minderjarige kinderen de grens over te steken.

Heb ik toestemming nodig om met mijn kind naar een ander land te reizen?

De bovenstaande situatie is een situatie die zeker kan voorkomen. Je hebt immers toestemming nodig om met je minderjarige kind naar een ander land te reizen. Deze toestemming moet je krijgen van de andere ouder, ondanks dat je gescheiden bent. Je hebt immers beiden een ouderlijk gezag over je kind (of uiteraard kinderen). Dit is ook het geval als het kind niet bij de andere ouder woont.

De ouders, verzorgers of personen die gezag over het kind hebben moeten jou die toestemming geven door middel van het formulier “toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland”. Als je twijfelt of je ouderlijk gezag over het kind hebt (of wilt nagaan of dit bij je ex-partner het geval is) kun je bij de rechtbank een uittreksel van het gezagsregister aanvragen. In dit gratis document staat weergegeven wie er gezag heeft over een minderjarig kind.

Verdenking op kinderontvoering voorkomen

Laten we direct een veel voorkomend misverstand wegnemen: het invullen van het toestemmingsformulier reizen met kind naar buitenland is niet verplicht maar wel dringend aan te raden om verdenking op kinderontvoering te voorkomen. De Koninklijke Marechaussee bij de douane controleert hier streng op. Als jij niet kunt aantonen dat er geen sprake is van kinderontvoering, zullen ze je de grens niet laten passeren. Binnen de Schengenlanden wordt er uiteraard minder vaak gecontroleerd maar je kunt er niet vanuit gaan dat er geen grenscontrole zal zijn. Daarnaast is er altijd controle als je met het vliegtuig reist. Als je geen toestemmingsformulier kunt tonen, kom je niet langs de douane. De douane beambten gaan niet voor jou een (internationaal) uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met oudergegevens raadplegen.

Niet alleen bij de douane kun je in problemen komen, ook je ex-partner kan een onaangekondigde vakantie in het buitenland zien als kinderontvoering en zou hier aangifte voor kunnen doen. In dit soort situaties moet hij of zij zich richten tot het Centrum Internationale Kinderontvoering en de politie.

Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland

Het formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland is te vinden op de website van de rijksoverheid. Het formulier is in twee talen te downloaden, in het Nederlands en in het Engels. Dit laatste is uiteraard wel handig omdat dit formulier beter leesbaar is voor buitenlandse grensbewaking beambten. Er zijn veel mensen die zich dit niet realiseren.

Het toestemmingsformulier moet per kind worden ingevuld en worden ondertekend door de ouder die niet met de kinderen mee zal reizen. Op dit formulier moet precies de periode worden aangegeven wanneer de kinderen in het buitenland verblijven en uiteraard de exacte verblijfplaats. Daarnaast moeten de contactgegevens worden ingevuld. Dit formulier neem je mee samen met een kopie van het paspoort van de “andere ouder” en het bewijs dat het kind van jou is door middel van een uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) of uit het gezag register.

 

Let op! Toestemming ook nodig bij een visumaanvraag!

De andere gezaghebbende ouder zal dus altijd op de hoogte moeten zijn en toestemming moeten verlenen om met een minderjarige naar het buitenland te reizen. Deze toestemming is overigens ook nodig voor het aanvragen van een visum of een paspoort. Voor het aanvragen van een ID-kaart is er toestemming nodig voor kinderen onder de 12 jaar en dus niet tot het 18e jaar zoals in de andere situaties.

Als de andere ouder het toestemmingsformulier niet in wil vullen

Er zijn uiteraard situaties dat de andere ouder het toestemmingsformulier niet in wil vullen. Er zijn situaties waarbij de situatie eenvoudig kan worden opgelost door samen in gesprek te gaan, eventueel onder begeleiding van een mediator. Als een partner letterlijk niet voor rede vatbaar is, zal een rechter uitsluitsel moeten geven. Er kan een “vervangende toestemming” worden aangevraagd. Hou er rekening mee dat een reguliere procedure wel een paar maanden kan duren. Als je deze tijd niet hebt, kun je (samen met je advocaat) een kort geding aanspannen om als gescheiden ouder met kind naar buitenland te mogen.