De kans is aanwezig dat je er nog helemaal niet aan moet denken of dat je er helemaal geen beelden bij hebt. Het is echter niet uitgesloten dat je vroeg of laat na je scheiding er wel weer open voor staat om een nieuwe relatie aan te gaan. Uiteraard zul je deze stap ook op een gegeven moment willen zetten als je een gescheiden ouder bent. Ook als gescheiden ouder kun je immers weer verliefd worden! De rol van de kinderen maakt de situatie wellicht wat lastiger. Daarom vinden we het belangrijk om je te waarschuwen voor een aantal valkuilen als je een nieuwe relatie aangaat als gescheiden ouder.

 

Open staan voor een nieuwe partner, ja of nee?

Het is uiteraard zeer goed mogelijk dat je na een scheiding opnieuw verliefd wordt. Wanneer dat gebeurt, verschilt per persoon. Er zijn mensen die weer heel snel na de scheiding weer vlinders in hun buik voelen. Dit kan verwarrend zijn als je de scheiding nog niet verwerkt hebt. Daarnaast kan de verleiding groot zijn als je het lastig vindt of het als erg confronterend ervaart dat je weer alleen woont. Het is dus zeker belangrijk om eerst los te komen van je oude relatie en een onafhankelijke positie in het leven te vinden, voordat je deze nieuwe stap zet. Dit is zeker van belang als je een gescheiden ouder bent. Hoewel de kinderen geen actieve rol zullen spelen in dit proces, is het zeker goed om wel rekening met ze te houden. Jouw nieuwe liefde is niet alleen voor jezelf erg spannend maar dit is zeker ook het geval voor je kinderen!

 

Waarom de nieuwe liefde van een gescheiden ouder door de kinderen als bedreiging kan worden gezien

Hoewel je zelf ongetwijfeld heel erg blij zult zijn met je nieuwe liefde, kunnen je kinderen hier een hele andere mening over hebben. Het komt immers regelmatig voor dat de nieuwe liefde van een gescheiden ouder door de kinderen als bedreiging wordt gezien. Dit is eenvoudig te verklaren. De kinderen krijgen met de introductie van de nieuwe liefde een bevestiging dat de ouders niet meer bij elkaar zullen komen, iets wat veel kinderen nog een lange tijd blijven hopen. Daarnaast kan er een groot loyaliteitsprobleem ontstaan. Kinderen kunnen zich immers afvragen of de andere ouder nu vervangen is door de nieuwe partner, of deze ouder dit wel goed vindt en of deze andere ouder niet verdrietig zal zijn als het kind goed kan opschieten met deze nieuwe liefde. Een andere factor waardoor de kinderen de nieuwe liefde als bedreiging kunnen zien is dat ze beseffen dat ze papa of mama nu verplicht moeten delen. Tot slot is het goed om te beseffen dat de kinderen wellicht nog helemaal niet zitten te wachten op “verliefd gedrag”. Onderschat de gevoelens van de kinderen niet en geef hier ook zeker de ruimte voor. 

 

Belangrijk om rekening mee te houden als je als gescheiden ouder een nieuwe relatie aangaat

Het is erg belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden als je als gescheiden ouder een nieuwe relatie aangaat. Een van de belangrijkste punten is dat je de kinderen tijd en ruimte geeft om te wennen aan de nieuwe situatie. Introduceer je partner dan ook zeker niet te snel. Dit enthousiasme is een van de grootste valkuilen als je als gescheiden ouder een nieuwe relatie aangaat. 

 

Naast het bovenstaande is het belangrijk dat de kinderen beseffen dat zij nog altijd de belangrijkste personen in je leven zijn. Zorg er dan ook voor dat je tijd blijft besteden aan de kinderen. Dit soort quality time is belangrijk. Je moet niet meteen de intentie hebben om het gelukkige gezinnetje te spelen. Voor de kinderen is deze setting misschien wel even niet het gelukkige gezinnetje omdat je ex ontbreekt en er wel een ander persoon is. Het geforceerd spelen van de happy family naar de kinderen toe kan een loyaliteitsconflict veroorzaken. Tot slot is het belangrijk dat je dezelfde ouder blijft met betrekking tot regels en opvattingen.  

 

Hoe de kinderen informeren over je nieuwe liefde?

Heb je ervaren dat het aan je kinderen vertellen dat je als ouders gaat scheiden een lastige fase is in je echtscheidingstraject? Het informeren van je kinderen dat je een nieuwe liefde hebt, is ook geen makkelijke stap. Ook dit moet je tactisch brengen om de kans op negatieve reacties te voorkomen. Je hoeft sowieso niet te verwachten dat je kind net zo enthousiast is als jij over je nieuwe liefde. Een kind kan zich hier ongemakkelijk bij voelen en last krijgen van de eerder geschetste loyaliteitsproblemen ten opzichte van de andere ouder.

 

Het is van groot belang dat je een goed tijdstip uitkiest om de kinderen te informeren over je nieuwe liefde. Kies een moment waarop jullie geen haast hebben en als de kinderen niet moe zijn. Vertel het nieuws in je eentje en confronteer de kinderen dus niet direct met je nieuwe lief. Breng dit ook niet als een leuke verrassing. Het is ook zeker niet de bedoeling dat je toestemming of medewerking vraagt. Het is immers jouw keuze. 

 

Het is in het gehele traject belangrijk dat het kind verzekerd dat je van hem of haar houdt en dat dit niet zal veranderen. Verzeker je kind ook dat de nieuwe partner geen vervanger is van je ex. Je ex zal immers altijd de ouder van je kind blijven. Misschien is het zelfs een goede keuze om je ex te betrekken bij dit proces als het helpt bij het vinden van een succesvolle invulling deze nieuwe situatie.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.