Het behoort zeker tot de mogelijkheden dat een eventuele naamswijziging na echtscheiding onderwerp van gesprek wordt als een stel uit elkaar gaat. Wat gebeurt er met de achternaam van de persoon die ooit “als partner van” is aangenomen bij het trouwen? Wat veel stellen niet weten, is dat er hierin meerdere mogelijkheden zijn. In deze blog nemen we de diverse opties met je door zodat je hierover een overwogen keuze kunt maken als jij voor deze keuze staat.

 

Mogelijkheden van een naamswijziging bij trouwen

Laten we even een stap terug doen en beginnen met het uitleggen van de mogelijkheden voor een naamswijziging bij trouwen. Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, is er de mogelijkheid om elkaars achternaam te gebruiken. Uiteraard behoort het ook tot de mogelijkheden om de eigen geslachtsnaam ook na het huwelijk te blijven gebruiken of voor een combinatie van de achternamen te kiezen. In dit laatste geval zal ervoor gekozen worden voor de optie waarbij de achternaam van de man wordt gevolgd door de achternaam van de vrouw. De wensen op dit gebied kunnen kenbaar gemaakt worden op een speciaal hiervoor ontwikkeld invulformulier. Deze naamkeuze heeft geen naamswijziging tot gevolg. Dit wil zeggen dat iedereen zijn/ haar eigen achternaam behoudt maar wel de mogelijkheden heeft om in het maatschappelijk verkeer de achternaam van de partner te gebruiken. Op het paspoort of de identiteitskaart van deze persoon komt dat de vermelding “echtgenoot van” te staan.

In deze blog gaan we uit van de klassieke situatie waarbij de vrouw ervoor gekozen heeft om de achternaam van de man aan te nemen.

 

Naam wijzigen bij scheiding wat zijn de mogelijkheden?

In geval van een echtscheiding kan het zijn dat je wederom voor een keuze komt te staan met betrekking tot een naamswijziging na een echtscheiding, mits je bij het trouwen ervoor gekozen hebt om een andere achternaam aan te nemen uiteraard. Ook in dit geval heb je meerdere mogelijkheden met betrekking tot de mogelijkheden om je naam te wijzigen bij een scheiding. Je kunt ervoor kiezen om je eigen meisjesnaam weer aan te nemen maar wat veel mensen niet weten is dat het ook mogelijk is om geen géén wijziging op dit vlak door te voeren en de achternaam van de ex-man te blijven gebruiken.

 

Naam van de ex-partner aanhouden bij een scheiding

Zoals je uit het bovenstaande kunt opmaken, zou je er bij een scheiding zelfs voor kunnen kiezen om de naam van je ex-partner te blijven gebruiken. Dit is mogelijk totdat je besluit te hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Je hebt hiervoor zelfs geen toestemming van je ex-partner voor nodig. De naam van je ex-partner aanhouden bij een scheiding kan bijvoorbeeld een keuze zijn als je kinderen ook deze achternaam dragen. Als er géén (nog in leven zijnde) kinderen uit het huwelijk zijn geboren, heeft de man wél de mogelijkheid om de vrouw het recht op het gebruik van zijn achternaam te ontnemen. Hiervoor moet hij gegronde redenen hebben en zal hij een verzoek moeten indienen bij de rechtbank. In de praktijk komt dit overigens niet vaak voor.

 

Achternaam veranderen na een echtscheiding

Het is goed om te vermelden dat je zelf actie moet ondernemen als je besluit om van achternaam te veranderen na een echtscheiding. Dit betekent in de praktijk dat je het bij de gemeente kenbaar moet maken als je de achternaam van je ex-partner niet wilt behouden. Als je geen actie onderneemt, zul je automatisch de achternaam van je ex-partner behouden als de scheiding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Het bovenstaande is overigens niet bindend. De keuze om je alleen weer je meisjesnaam te gebruiken na een scheiding kun je op ieder moment kenbaar maken bij de gemeente. Dit hoeft niet gedurende het doorlopen van het echtscheidingstraject te zijn. na het kenbaar maken van je wens om je achternaam te wijzigen zal de gemeente je naam aanpassen in de Basisregistratie Personen.

 

Meer informatie over naamswijzigingen van jezelf en je kinderen na een echtscheiding

Uiteraard kun je bij de afdeling Burgerzaken van je gemeente terecht voor meer informatie over dit onderwerp. Je kunt hiervoor ook contact opnemen met een van onze Scheidingsprofs. Onze experts kunnen je persoonlijk informeren over dit onderwerp en je uiteraard ook helpen met de verdere afhandeling van je echtscheiding.

Lees hier alles over de mogelijkheden om de achternaam van de kinderen te veranderen na een echtscheiding.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.