Het komt zeer regelmatig voor dat een ouder of ouders de achternaam van hun kind veranderd willen hebben na een scheiding. Dit is echter geen eenvoudige stap. Om de achternaam van de kinderen te wijzigen zul je de gang naar de rechter moeten maken. Deze rechter zal echter niet zomaar instemmen met een (soms tijdelijke) naamswijziging.

De regels met betrekking tot de toewijzing van een achternaam

Ouders hebben eenmalig de keuze welke achternaam hun kind zal dragen. Hierbij kan er gekozen worden tussen de achternaam van de vader en de achternaam van de moeder. Er moet echt gekozen worden, een combinatie tussen de achternamen behoort niet tot de mogelijkheden. Eventuele volgende kinderen zullen automatisch dezelfde achternaam krijgen.

In de meeste situaties krijgt een kind de achternaam van de vader. Slechts enkele keren wordt ervoor gekozen om de achternaam van de moeder te gebruiken. Dit kan echter wel een gewenste situatie zijn als er besloten wordt om te scheiden en de zorg van het kind of de kinderen wordt toevertrouwd aan de moeder. Daarnaast kan dit verzoek worden gedaan als een minderjarig kind tot een gezin behoort waarvan de andere kinderen een andere achternaam hebben of als het kind verschillende nationaliteiten heeft.

Achternaam van een kind wijzigen na een scheiding?

Er bestaat een mogelijkheid om de achternaam van een kind te wijzigen na een scheiding. Hiervoor zal een persoon met ouderlijk gezag een aanvraag moeten doen bij de rechter en moet de andere ouder hier in de meeste situaties toestemming voor geven.

Alleen al deze aanvraag kost enkele honderden euro’s, ongeacht de uitspraak. De rechter zal daarbij ook heel terughoudend zijn in de toewijzing van het verzoek en slechts in enkele situaties een positieve uitspraak doen. Dit komt omdat een verandering van een naam als een zeer ingrijpende keuze wordt gezien dat een direct effect heeft op de identiteit van het kind. Het is zelfs niet mogelijk om de naam van een kind dat jonger is dan 12 jaar te wijzigen omdat hele jonge kinderen als te kwetsbaar worden gezien.

Bij de beoordeling van het verzoek staat het belang van het kind voorop. Hierbij wordt er uiteraard gekeken naar factoren als het feit of het kind op de hoogte is van diens afkomst, de gezinssituatie, de rol van de ouders en of het kind in het dagelijks verkeer de gevraagde naam al gebruikt en hoe lang dit het geval is.

Kinderen beslissen zelf mee over een eventuele wijziging van de achternaam

Het unieke van deze uitspraak van de rechter is dat kinderen zelf meebeslissen over een eventuele wijziging van de achternaam. Ook dit is een reden dat dit verzoek pas wordt ingediend als het kind 12 jaar of ouder is.

Daarnaast heeft het kind zelf eenmalig het recht om de keuze voor deze ingrijpende wijziging terug te draaien. Als het kind de achttienjarige leeftijd heeft bereikt, kan er gekozen worden om de oude achternaam weer te gebruiken. In dit geval heeft het kind zelf dus altijd het laatste woord bij de keuze voor een eventuele verandering van de achternaam na een scheiding.