Mijn kinderen zijn liever bij mijn ex-partner 

Ben je onlangs gescheiden en begint het ‘normale’ leven nu weer, inclusief een co-ouderschap? Dan kunnen er momenten zijn waarop je merkt dat je kinderen een sterke voorkeur lijken te hebben voor de tijd die ze met je ex-partner doorbrengen. Soms kan dat iets zijn wat je zelf denkt en in andere gevallen kunnen kinderen dit ook in alle eerlijkheid aangeven. Natuurlijk begrijpen we dat dit een scala aan gevoelens kan oproepen, variërend van bezorgdheid en verdriet tot frustratie en zelfs jaloezie of eenzaamheid. Het is belangrijk om deze gevoelens te erkennen en te begrijpen dat ze heel normaal zijn. Maar het is ook een kans om te groeien, zowel als ouder als individu, en om een diepere band met je kinderen op te bouwen. Hoe je dat doet? Daar vertellen we graag meer over. 

Praten en luisteren 

Een van de hoekstenen van het omgaan met een scheiding en de gevolgen ervan is open communicatie. Neem de tijd om echt te luisteren naar wat je kinderen te zeggen hebben. Ze kunnen zich misschien verward, angstig of zelfs schuldig voelen, en het is belangrijk om een veilige ruimte te bieden waarin ze zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te uiten. Wees geduldig en begripvol terwijl je naar hen luistert, zonder te oordelen of te bekritiseren. Door open te staan voor hun perspectief, kun je niet alleen hun vertrouwen winnen, maar ook de basis leggen voor een sterke en open communicatie in de toekomst.

Bouw aan een sterke band

Hoewel het verleidelijk kan zijn om in een neerwaartse spiraal van zelftwijfel te belanden wanneer je kinderen meer tijd met je ex-partner willen doorbrengen, is het belangrijk om te onthouden dat jouw rol als ouder onvervangbaar is. Investeer tijd en energie in het versterken van de band met je kinderen. Plan leuke en betekenisvolle activiteiten samen, waarbij je rekening houdt met hun interesses en behoeften. Of het nu gaat om een wandeling in het park, een filmavond thuis of een middagje knutselen, het gaat erom dat je samen bent en momenten deelt die jullie band versterken. Door een liefdevolle en ondersteunende aanwezigheid te zijn, kun je een veilige haven bieden voor je kinderen.

Een positieve thuissituatie 

Een van de beste manieren om je kinderen te laten zien dat jouw huis een plek van liefde en acceptatie is, is door een positieve thuisomgeving te creëren. Maak van je huis een plek waar je kinderen zich geliefd en gewaardeerd voelen, waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ze worden gestimuleerd om te groeien. Dit betekent niet alleen het creëren van duidelijke regels en grenzen, maar ook het bieden van ruimte voor plezier, avontuur en creativiteit. Laat je kinderen zien dat ze altijd welkom zijn en dat jouw huis hun thuis is, ongeacht de omstandigheden.

De visie van een ander toelaten 

Het is belangrijk om te erkennen dat je het niet alleen hoeft te doen. Als je merkt dat je worstelt met de uitdagingen van de scheiding en de impact ervan op je relatie met je kinderen, aarzel dan niet om hulp en ondersteuning te zoeken. Dit kan variëren van praten met vrienden en familieleden die je vertrouwt tot het zoeken van professionele begeleiding van een therapeut of counselor. Een extern perspectief kan vaak verhelderend zijn en je helpen om nieuwe manieren te vinden om met de situatie om te gaan en je relatie met je kinderen te versterken. En onthoud altijd, het zijn kinderen. En kinderen wisselen regelmatig qua emoties en voorkeuren, dat heeft helemaal niets met jouw vaardigheden als ouder te maken. 

De scheidingsprofs zijn er voor jou 

Blijf geloven in jezelf en je vermogen om te groeien en te leren, zowel als ouder als individu. Wees geduldig met jezelf en met je kinderen, en wees bereid om fouten te maken en te leren van je ervaringen. Door liefde, geduld en toewijding kun je een sterke band opbouwen met je kinderen, zelfs in de nasleep van een scheiding. En vergeet niet om trots te zijn op de kleine overwinningen en vooruitgang die je boekt, hoe klein ze ook lijken. Elke stap die je zet in de richting van een sterke en liefdevolle relatie met je kinderen is een stap in de goede richting, en een kans om te groeien, ook als ‘nieuw’ gezin. Heb je hulp nodig of lig je nog in scheiding? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.