Vrijwel iedere ouder geeft aan het beste voor de kinderen te willen in de periode voor, tijdens en na de scheiding. Dit roept direct de onvermijdelijke vraag op wat dan het beste is voor de kinderen. Om een goed antwoord te geven op deze vraag is het goed om een beeld te hebben hoe jullie scheiding wordt gezien door de ogen van jullie kinderen. Dit inzicht zal de wegwijzer zijn, hoe jullie het beste kunnen handelen bij een scheiding. 

Jullie scheiding als onverwachte wending in een jong leven

In de gedachtegang van de kinderen is het vanzelfsprekend dat papa en mama voor altijd bij elkaar blijven. Jullie scheiding wordt dan ook gezien als de meest onverwachte wending in een jong leven. Een donderslag bij heldere hemel. Van het moment dat de kinderen het vanzelfsprekend vinden dat het veilige gezin bij elkaar blijft, verandert er ineens heel veel als de ouders uit elkaar gaan.  De gewone dagelijkse dingen veranderen, er kunnen loyaliteitsproblemen ontstaan, er is minder geld te besteden en het is niet uitgesloten dat er een verhuizing of een verandering van school eraan zit te komen. 

De belangrijkste tip als je als ouders gaat scheiden

De belangrijkste tip als je als ouders gaat scheiden, is dat je er alles aan moet doen om de kinderen buiten de conflicten tussen jullie te houden. Eventuele hooglopend conflicten tussen ouders of het negatief over elkaar praten kunnen ook stress en verdriet bij de kinderen veroorzaken. Daarnaast is het goed om te realiseren dat jullie een transitie moeten maken van echtpaar naar ouderpaar. Hierbij moeten jullie de eigen irritaties opzij schuiven om samen voor de opvoeding en verzorging van het kind of de kinderen zorg te dragen. In dit opzicht kan online scheiden met behulp van een mediator een goede keuze zijn. De mediator kan jullie persoonlijk begeleiden, adviseren in deze situatie en helpen bij het vormgeven van een passend ouderschapsplan.   

Samen de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden

Het is de beste keuze om het als ouders samen tegen de kinderen te vertellen dat jullie gaan scheiden. Het is van belang om hiervoor een rustig moment te kiezen om jullie kind of de kinderen in de gelegenheid te stellen om alle vragen te stellen en ruimte te bieden voor emoties. Wat ook van belang is, is dat jullie aangeven dat de kinderen niet de schuldige zijn van de scheiding. Veel kinderen voelen zich de schuldige van een scheiding ook als hier helemaal geen aanleiding voor is. Daarbij is het van belang om aan de kinderen aan te geven dat ze geen partij hoeven te kiezen in deze situatie. Kinderen trekken snel de conclusie dat ze dit wel zouden moeten doen. 

Scheiding definitief? Geef dit dan ook zo aan bij de kinderen

Het is belangrijk om goed aan te geven hoe de situatie is. Als jullie besloten hebben om definitief uit elkaar te gaan, is wel iets wat je moet benadrukken. Veel kinderen houden de hoop dat ouders in later stadium weer bij elkaar komen. Hoewel het soms moeilijk is om te zeggen dat er sprake is van een definitieve stap om de kinderen niet te veel verdriet te doen, is dit wel de boodschap die je moet overbrengen. Een kind zal immers veel meer verdriet ervaren door valse hoop. Als een kind weet dat de scheiding definitief is, zal het makkelijker de scheiding kunnen verwerken, de situatie een plekje geven en zich richten op de nieuwe situatie.

Geef de emoties van kinderen de ruimte

Het is goed om te realiseren dat kinderen even de tijd nodig hebben om de balans te herstellen na de (eerdere genoemde) onverwachte wending in hun jonge leven. Bij dit proces komen zeker emoties kijken en kunnen kinderen “jonger gedrag” gaan vertonen in vorm van een terugval in de ontwikkeling. Dit proces kan zomaar een jaar duren. Het is van belang om hier begrip voor te hebben en op een rustige manier te reageren om de emoties van kinderen alle ruimte te geven. Vergeet niet dat alle kinderen hier anders mee omgaan.

Realiseer je dit als je als ouders gaat scheiden…….

Tot slot is het goed te realiseren dat jullie zelf als ouders verantwoordelijk zijn voor het welzijn van je kind als je gaat scheiden. Jullie hebben grote invloed hierop door je gedrag aan te passen. Uiteraard kunnen de mediators van Scheidingsprofs jullie hierin persoonlijk adviseren en ondersteunen. Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend af te stemmen wat we voor jullie kunnen betekenen hierin.