Scheiden is een intense ervaring. Of het nu pas geleden is of al wat langer geleden, het verlies van een relatie brengt een scala aan emoties met zich mee. Van verlies, tot het gevoel van vrijheid en herontdekking, je leert in de periode na een scheiding heel veel over jezelf en over wat jij belangrijk vindt. In deze periode van herstel en zelfontdekking kan het zo zijn dat er wel aandacht en interesse vanuit anderen voor je is. Mensen die je altijd al leuk vonden, of via via hebben vernomen dat je weer single bent. En natuurlijk kan het zeker in de beginperiode na je scheiding heel verleidelijk zijn om jezelf meteen in een nieuwe relatie te storten, maar dit kan je uiteindelijke genezingsproces ook in de weg staan. En wat als je voelt dat je juist helemaal nog niet aan een nieuwe relatie toe bent? Hoe kan je dat dan op een goede manier aangeven, met respect voor de ander maar ook voornamelijk met respect voor je eigen grenzen? Wij vertellen er graag meer over.

Tijd en communicatie zijn de cruciale factoren

Net als daadwerkelijk rouwen na het verlies van een dierbare, is tijd een cruciale factor. Geef jezelf toestemming om te rouwen om het verlies van je vorige relatie, en wees extra lief voor jezelf. Neem de tijd om te reflecteren over wat er is gebeurd, wat je hebt geleerd en hoe je kunt groeien als individu. Deze periode van zelfontdekking zal je niet alleen helpen om sterker uit de scheiding te komen, maar zal ook juist dienen als fundament voor toekomstige relaties.

Nu is dat natuurlijk leuk gezegd, maar hoe zorg je er dan voor dat je afstand houdt en je eigen grenzen respecteert? Hier is maar 1 oplossing voor: communicatie. Vertel mensen om je heen, zowel potentiële partners als vrienden, openhartig over je huidige staat van zijn. Leg uit dat je tijd nodig hebt om jezelf te helen en te groeien voordat je weer in een romantische relatie stapt. Vertel dat het nu niet het juiste moment is en dat jij de volledige focus op jezelf en je eigen toekomst legt. Mensen die om je geven zullen hier zeker begrip voor hebben en je ruimte geven.

Toch last van ongewenst gedrag?

Wanneer iemand je blijft pushen om te daten of zelfs in een nieuwe relatie te stappen terwijl je daar nog niet klaar voor bent, is het belangrijk om je grenzen op een respectvolle maar vastberaden manier aan te geven. Hier zijn een paar stappen die je kunt overwegen:

  • Blijf kalm en respectvol: Het is belangrijk om kalm te blijven en respectvol te communiceren, zelfs als de persoon blijft aandringen. Vermijd beschuldigingen of negatieve uitlatingen. Focus op je eigen behoeften en gevoelens zonder de ander aan te vallen.
  • Geef duidelijke grenzen aan: Zeg duidelijk wat je nodig hebt en wat je grenzen zijn. Bijvoorbeeld: “Ik waardeer je interesse, maar ik ben momenteel bezig met mijn eigen herstel en persoonlijke groei. “Ik heb tijd nodig voordat ik weer klaar ben voor een nieuwe relatie en ik hoop dat je mijn wens om voorlopig even alleen te zijn begrijpt.”
  • Blijf standvastig: Als deze persoon blijft aandringen, blijf dan standvastig in je beslissing. Laat je niet overhalen om iets te doen waar je niet comfortabel mee bent. Herhaal indien nodig je boodschap, maar vermijd het gevoel dat je jezelf moet verdedigen.
  • Bedank deze persoon: Sluit het gesprek af door hem of haar te bedanken voor het begrip en respect voor jouw situatie. Benadruk dat je hoopt dat jullie in de toekomst wellicht een vriendschap kunnen opbouwen, maar op dit moment heb je behoefte aan tijd voor jezelf.
  • Houd afstand indien nodig: Als hij of zij blijft aandringen en je grenzen niet respecteert, kan het nodig zijn om wat meer afstand te nemen. Dit kan betekenen dat je minder contact hebt of zelfs tijdelijk de communicatie verbreekt als dit nodig is om je eigen welzijn te beschermen.

Onthoud dat je altijd recht hebt op je eigen tijd en ruimte om te genezen en te groeien na een scheiding, zolang als jij dat nodig hebt. Je gezondheid en welzijn moeten altijd voorop staan. Het kan lastig zijn om iemand op afstand te houden als ze blijven pushen, maar blijf trouw aan jezelf en vooral aan je behoeften.

Hulp en advies 

Bij Scheidingsprofs begrijpen we dat scheiden een emotioneel proces kan zijn. Daarom bieden we gespecialiseerde online scheidingstrajecten en bemiddeling aan om je door deze uitdaging te begeleiden. Ons team van experts staat klaar om advies te geven en ondersteuning te bieden gedurende het hele scheidingstraject. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling en ook scheidingstrajecten met kinderen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. Samen zorgen we voor een soepele overgang naar een nieuwe fase in het leven.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.