De indexering alimentatie per 1 januari 2021 komt op 3%. Dit is onlangs gepubliceerd in onder andere de Staatscourant. Deze indexering is aan afspiegeling van de verhoging in de kosten van het levensonderhoud en wordt gekoppeld aan het verschuldigde of het te ontvangen bedrag aan alimentatie.

 

Wat houdt indexering van alimentatie in?

De kosten van levensonderhoud zijn aan verandering onderhevig. In veel gevallen stijgen de prijzen jaarlijks en (als het goed is) stijgen de lonen mee door onder andere de CAO verhogingen. Om een goede verhouding tussen inkomsten en uitgaven van gescheiden partners te garanderen, is de indexatieregeling van alimentatie in het leven geroepen. Hierbij wordt er jaarlijks een procentuele aanpassing gedaan aan het te betalen of te ontvangen alimentatiebedrag. Dit is een van de redenen waarom je alimentatiebedrag nooit helemaal vast staat.

 

Hoe de indexatie van alimentatie in z’n werk gaat

De indexering kinderalimentatie is dus een regeling waarbij het alimentatiebedrag verandert (lees: verhoogd) op basis van de veranderingen in koopkracht. Deze verhoging wordt vastgesteld en bekendgemaakt door de Minister van Justitie. Bij het vaststellen van het indexeringspercentage zal de minister rekening houden met de cijfers die worden vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Tremanormen.

Deze tremanormen worden vastgelegd in het tremarapport, een periodieke (jaarlijkse) rapportage dat wordt opgesteld door de Expertgroep Alimentatienormen. Deze expertgroep bestaat uit een groep rechters die zich bezighouden met het opstellen van cijfermatige richtlijnen die gebruikt kunnen worden voor het bepalen van de alimentatiebehoefte. Deze richtlijnen worden vastgelegd in een tremarapport. Hoewel de Expertgroep Alimentatienormen een adviserend orgaan is, vormt dit rapport wel de basis voor het bepalen en wijzigen van een alimentatiebehoefte. De wijziging van de alimentatiebehoefte (de indexatie van alimentatie) wordt door de Minister van Justitie jaarlijks medio oktober gepubliceerd op diverse internetsites, de Staatscourant en de grotere landelijke dagbladen.

 

Indexering alimentatie per 1 januari 2021

De indexering alimentatie per 1 januari 2021 is vastgesteld op 3%. Dit betekent dat de alimentatie betalende persoon 3% meer alimentatie moet betalen ten opzichte van vorig jaar. Deze verhoging heeft betrekking op het totale alimentatiebedrag dus zowel op de kinder- als partneralimentatie. Er is dus wederom sprake van een behoorlijke stijging. De indexering alimentatie per 1 januari 2020 was 2,5%, het jaar daarvoor was het 2% en in 2018 was de Indexering alimentatie 1,5%. Veel partijen hadden een minder forse stijging verwacht, zeker gezien het feit dat de uitbraak van het coronavirus ook ons land behoorlijk in zijn greep heeft gehouden met alle (financiële) gevolgen van dien.

 

Alimentatie indexering 2021 voor iedereen van toepassing?

De alimentatie indexering 2021 is voor iedereen van toepassing met uitzondering van de gevallen waarbij scheidende partners overeen zijn gekomen (en hebben vastgelegd in het echtscheidingsconvenant) dat zij deze regeling hebben uitgesloten. Uiteraard is het mogelijk om deze onderlinge afspraak alsnog te maken en dit schriftelijk vast te leggen. Als de indexering ten onrechte niet wordt toegepast door de alimentatieplichtige (of als de alimentatie in z’n geheel niet betaald wordt), kan dit worden teruggevorderd.

Je kunt uiteraard bij onze Scheidingsprofs terecht voor meer informatie en persoonlijk advies over de toepassing van alimentatie indexering en/of voor wensen met betrekking tot het wijzigen van de alimentatie. In veel gevallen is het bijvoorbeeld goed mogelijk om in onderling overleg een regeling te treffen als je door omstandigheden de alimentatie niet meer kunt betalen. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met ons op.