Hoewel je met je partner bij je scheiding een bepaald bedrag voor alimentatie hebt “afgesproken”, staat dit alimentatiebedrag nooit helemaal vast. De alimentatie indexering zorgt ervoor dat je vrijwel ieder jaar weer een ander bedrag moet betalen of zult ontvangen. Hoewel dit een aanpassing is van één of enkele procenten, is dit wel iets om zeker rekening mee te houden. De bedragen kunnen hierdoor flink oplopen!

Wat houdt de alimentatie indexering in?

Alimentatie indexering is een term die betrekking heeft op de jaarlijkse wettelijke aanpassing van het alimentatiebedrag. Deze aanpassing, uitgedrukt in procenten, wordt ieder jaar vastgesteld door de Minister van Justitie en Veiligheid. De indexering geldt voor zowel de kinderalimentatie als voor de partneralimentatie. De Minister stelt deze aanpassing vast aan de hand van de gemiddelde stijging van de lonen en het prijsniveau in Nederland. Dit zijn de richtlijnen die gebruikt worden voor het vaststellen van de hoogte van de kinder- en partneralimentatie. Hoewel deze normen slechts richtlijnen zijn en geen officiële wet hiervoor is, worden deze normen in de praktijk wel vrij consequent gehandhaafd en vormen hiermee dus ook de basis voor de alimentatie indexering. Deze normen zijn immers afgestemd op de verandering in onder andere de kosten van levensonderhoud en de stijging van de lonen.

Gevolgen van het jaarlijks indexeren van het alimentatiebedrag

Het belangrijkste gevolg van het jaarlijks indexeren van het alimentatiebedrag is dat het bedrag wat er ontvangen of betaald moet worden aan alimentatie ieder jaar steeds hoger wordt. De alimentatiebetaler is verplicht deze verhoging af te dragen ook als er persoonlijk geen veranderingen in de financiële situatie hebben plaatsgevonden. Het is een dwingende maatregel. Op het moment dat de alimentatiebetaler niet aan deze wettelijke verplichting voldoet, kan de ex-partner ervoor gaan kiezen om dit bedrag te vorderen. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht tot maximaal 5 jaar. Hierna verjaard dit recht. Op het moment dat je hierover al in contact bent met je ex-partner, wordt dit recht met 5 jaar verlengd.

Indexering van de alimentatie bij jou van toepassing op de partneralimentatie?

Hoewel de indexering van de alimentatie betrekking heeft op zowel de kinder- als de partneralimentatie, kan er sprake van zijn dat de partneralimentatie is uitgesloten hiervan. Dit is immers een keuze die vaak wordt gemaakt bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant. In dat geval staat deze partneralimentatie wel vast in tegenstelling tot het bedrag wat iedere maand aan kinderalimentatie moet worden betaald of ontvangen. Het is wettelijk niet toegestaan om de indexering te negeren en onderling afwijkende afspraken te maken die betrekking hebben op de kinderalimentatie.

Alimentatie indexering 2020

De alimentatie indexering gaat in vanaf 1 januari van een kalenderjaar en heeft betrekking op de 12 maanden die daarop volgen. Er is dus nooit sprake van een terugwerkende kracht. In de eerste betaling vanaf deze datum moet de alimentatie indexering verwerkt zijn.

De alimentatie indexering voor 2020 is vastgesteld op 2,5%. Dit is 0,5% hoger dan in 2019 het geval was en een volle procent hoger dan in 2018. Hoewel het een forse verhoging is, is dit absoluut geen record. Er zijn jaren geweest (2009, 2003, 2001) waarbij er sprake was van een verhoging van 3% of meer. Het jaar 2002 spande de kroon met een alimentatie indexering van maar liefst 4,6%.

Berekenen van het nieuwe alimentatiebedrag

Het nieuwe alimentatiebedrag is op een eenvoudige manier zelf uit te rekenen. Je kunt hierbij de volgende formule gebruiken:

Huidig alimentatiebedrag/100 x 2,5% (het indexeringspercentage 2020) + huidig alimentatiebedrag.

Tot slot even praktisch. Je moet als alimentatie betaler zelf deze verhoging in de gaten houden. Je krijgt hier geen bericht van. De indexering alimentatie wordt jaarlijks gepubliceerd in de Staatscourant en de landelijke dagbladen. Uiteraard is dit percentage ook op internet (lees: deze website) te vinden. Het is zeker raadzaam om dit in de gaten te houden want je alimentatiebedrag staat dus nooit helemaal vast.