De sterke band met je kind behouden 

Scheiden kan een uitdagende levensgebeurtenis zijn, maar het biedt ook kansen voor groei en nieuwe verbindingen, vooral met je kinderen. Hoewel het einde van een huwelijk een einde markeert, opent het namelijk ook de deur naar nieuwe mogelijkheden. Een kans om een frisse start te maken en jezelf opnieuw uit te vinden als ouder. Zie de scheiding daarom ook vooral niet als een falen, maar als een kans om te groeien en te leren. Een probleem dat zich echter kan voordoen na de scheiding is een loyaliteitsconflict bij je kind. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer het kind het gevoel heeft dat het moet kiezen tussen de ouders. Hoe ga je daarmee om en wat kan je doen om je kind een veilig gevoel te geven? Wij geven graag meer uitleg! 

Waarom een loyaliteitsconflict? 

Een loyaliteitsconflict kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan het voortkomen uit de voortdurende conflicten tussen ouders, zelfs na de scheiding. Kinderen kunnen zich in dat geval gedwongen voelen om partij te kiezen in deze situaties. 

 

Ten tweede kan het worden veroorzaakt door manipulatie van een van de ouders, bewust of onbewust. Kinderen kunnen dan een gevoel van verplichting ervaren. Daarnaast speelt het verlies van stabiliteit ook een rol. Je kind kan zich dan verplicht voelen om te kiezen voor een van de ouders, waarbij hij of zij die nodige stabiliteit vindt. 

Een loyaliteitsconflict oplossen 

Mocht het zo zijn dat jouw kind het moeilijk heeft op het gebied van loyaliteit, dan wil je natuurlijk helpen. Belangrijk om te weten is, dat het oplossen van een loyaliteitsconflict zorgvuldige aandacht en communicatie vereist. Het is heel belangrijk dat je kind zich vrij voelt om van beide ouders te houden zonder schuldgevoelens. Open communicatie kan in zo’n geval helpen om je kind gerust te stellen en zijn of haar zorgen te verminderen.

 

Het benadrukken van de liefde en steun van beide ouders, ongeacht de situatie, kan ook helpen om het loyaliteitsconflict te verminderen. Daarnaast is het goed om te weten dat het minimaliseren van eventuele conflicten tussen jullie als ex-partners heel belangrijk is. Door een vreedzame en respectvolle co-ouderschapsrelatie na te streven, kan de stress voor jullie kind worden verminderd. Bovendien is het belangrijk om de band van het kind met beide ouders te respecteren en op een positieve manier te behouden. 

Hulp inschakelen? 

Hoewel een loyaliteitsconflict een moeilijke situatie kan zijn, is het mogelijk om het op te lossen met geduld, begrip en liefde. Door de behoeften van je kind altijd voorop te stellen en een ondersteunende omgeving te bieden, kunnen jullie als ouders helpen om de stress en verwarring van een scheiding te verminderen en een gezonde relatie met je kind te behouden. Lig je nog in scheiding en wil je graag op een laagdrempelige manier scheiden? Of wil je graag meer weten over online scheiden? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.