Een geregistreerd partnerschap heeft veel overeenkomsten met een huwelijk maar er is een belangrijk verschil: je hoeft geen “ja” te zeggen in het bijzijn van een ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarnaast kan de procedure ook makkelijker zijn als je toch besluit “nee” te zeggen maar dat hangt wel af van een aantal voorwaarden. In dit artikel gaan we hier dieper op in en vertellen we je alles over hoe een einde maken aan een geregistreerd partnerschap werkt.

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Als je kiest voor een geregistreerd partnerschap kunnen jullie je relatie officieel laten vastleggen zonder dat je de stap hoeft te zetten om te trouwen. Het voordeel hiervan is dat je voor de wet als getrouwd stel wordt gezien, zonder dat je het “ja-woord” hebt hoeven geven. Het is een optie waar vooral veel mensen die eerder getrouwd zijn geweest gebruik van maken. Je hoeft hierdoor niet opnieuw te trouwen als je dit niet wilt. Om een geregistreerd partnerschap vast te leggen, moet je overigens wel (met je getuigen) voor een gemeenteambtenaar verschijnen en een officiële verklaring tekenen. 

Geregistreerd partnerschap hetzelfde als een samenlevingscontract?

Veel mensen denken dat een geregistreerd partnerschap hetzelfde is als een samenlevingscontract maar dat is zeker niet het geval. Een samenlevingscontract is immers een notariële akte en wordt niet bij de gemeente geregistreerd. Het is bij deze overeenkomst dan ook niet automatisch zo dat alle bezittingen tot het gezamenlijke bezit worden geregeld en dat er sprake is van het automatisch erven van bezittingen als één van de partners komt te overlijden. 

Een ander groot verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract heeft betrekking op de kinderen die uit de relatie voortkomen. De kinderen worden niet automatisch erkend waardoor de moeder automatisch het ouderlijk gezag toegewezen bij beëindiging van de relatie. Daarnaast is er bij een samenlevingscontract ook geen sprake van een alimentatieplicht. Eventuele afwijkende afspraken kunnen uiteraard worden vastgelegd in de notariële akte.

Het belangrijkste verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk

Het belangrijkste verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk kan merkbaar zijn als je besluit om de overeenkomst (relatie) te beëindigen. Bij een huwelijk heb je hiervoor altijd een rechter nodig, Dit is immers wettelijk verplicht. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dit niet het geval te zijn. Er zijn situaties waarbij je officieel een punt achter je relatie kunt zetten, zonder dat je hiervoor een rechter nodig hebt. We zetten deze mogelijke situaties voor je op een rijtje.

Geregistreerd partnerschap beëindigen met of zonder hulp van de rechter?

Een geregistreerd partnerschap beëindigen zonder rechter in de volgende situaties:

  • De ex-partners bereid zijn om een verklaring te ondertekenen waarin ze aangeven “het geregistreerd partnerschap duurzaam ontwricht is” en samen tot afspraken zijn gekomen. 
  • Er geen kinderen uit de relatie zijn voortgekomen die op het moment van scheiding minderjarig zijn.

De verklaring die moet worden opgesteld, kun je zien als een soort beëindigingsovereenkomst. Hier leg je afspraken in vast die betrekking hebben op een eventuele alimentatie regeling, de verdeling van gemeenschappelijke zaken en/of verrekening van pensioenrechten. Je kunt bij een echtscheidingsadvocaat of notaris terecht om zo’n verklaring te laten opstellen en te ondertekenen maar ook bij een mediator. Dit laatste is een uitstekende optie als jullie er beiden het vertrouwen in hebben dat jullie samen tot de afspraken kunnen komen die van belang zijn in dit traject. Uiteraard is het doorlopen van een mediationtraject veruit de voordeligste optie. Onze Scheidingsprofs kunnen je hierin al begeleiden voor een bedrag vanaf € 299,- per persoon.    

Je hebt wel een rechter nodig om een geregistreerd partnerschap te ontbinden als:

  • Eén van de partners het niet eens is met de keuze (een eenzijdige ontbinding van een geregistreerd partnerschap).
  • Als jullie samen niet tot overeenstemming kunnen komen met betrekking tot afspraken die van belang zijn om een geregistreerd partnerschap te ontbinden.
  • Als er wel kinderen uit de relatie zijn voortgekomen die op het moment van scheiding minderjarig zijn. In deze situatie is het immers wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen waar een rechter zijn of haar goedkeuring aan moet geven.

Zoals je merkt is de ontbinding van een geregistreerd partnerschap via de rechter is vrijwel hetzelfde als bij een echtscheiding. In dit geval zul je een officieel verzoekschrift moeten indienen bij de rechtbank en dit gehele traject moeten doorlopen. Uiteraard kunnen de mediators van Scheidingsprofs je ook in deze situatie helpen. 

Wanneer kun je een einde maken aan een geregistreerd partnerschap?

Je kunt op ieder moment een einde maken aan een geregistreerd partnerschap, zelfs de dag nadat je de overeenkomst hebt gesloten. Deze beëindiging van het geregistreerde partnerschap is officieel een feit als de beëindigingsovereenkomst of het vonnis van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. 

Welke wijziging mag de gemeente ambtenaar voor je registreren? 

Bij een beëindiging van een geregistreerd partnerschap denk je misschien altijd aan het einde van een relatie maar dat hoeft uiteraard niet het geval te zijn. Je kunt ook een einde maken aan een geregistreerd partnerschap om dit om te zetten in een huwelijk. In dat geval stap je bij de gemeente binnen voor akte van omzetting en zul je jouw “ja” alsnog moeten uitspreken. 

Let op, het is wel mogelijk om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk maar andersom kan niet. Je kunt niet een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Zelfs niet met behulp van onze Scheidingsprofs.