Als je een geregistreerd partnerschap hebt en uit elkaar gaat, moet je bijna net zoveel regelen als bij het beëindigen van een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap beëindigen kan zonder rechter, mits jullie geen minderjarige kinderen hebben. Heb je die wel, dan moet je wel naar de rechter. We zetten de verschillen even op een rij.

Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechter

Heb je geen minderjarige kinderen? Dan kan je je geregistreerd partnerschap laten ontbinden bij een notaris of advocaat. Er wordt dan een overeenkomst opgesteld waarin staat dat jullie het geregistreerd partnerschap willen beëindigen. In deze overeenkomst leg je ook afspraken vast over bijvoorbeeld alimentatie of verdeling van het ouderdomspensioen. Je kunt bij de Scheidingsprofs ook online je geregistreerd partnerschap ontbinden.

Geregistreerd partnerschap ontbinden via de rechter

Als jullie minderjarige kinderen hebben, dan kan je alleen een geregistreerd partnerschap ontbinden via de rechter. Dit moet omdat je bij minderjarige kinderen verplicht bent een ouderschapsplan op te stellen welke goedgekeurd moet worden door de rechter. Dit ouderschapsplan kan alleen worden ingediend door een jurist bij de rechtbank. En als je het dan echt goed wilt doen, stel je ook meteen een convenant op. Eigenlijk lijkt het ontbinden geregistreerd partnerschap dus heel erg op een scheiding van een huwelijk.

Geregistreerd partnerschap ontbinden kosten

De kosten van het ontbinden van een geregistreerd partnerschap hoeven niet hoog te zijn. Zeker niet als je het zelf online regelt. Bij de Scheidingsprofs bieden ze daar verschillende mogelijkheden voor. Heb je geen kinderen en regel je alles zelf online? Dan kies je het basispakket en betaal je slechts € 299,- per persoon. Als je meer hulp wilt, kan je uit nog 2 uitgebreidere pakketten kiezen waarbij je hulp krijgt bij onder andere het ouderschapsplan opstellen en de alimentatie voor kinderen berekenen. Daarna wordt alles uit handen genomen voor je door de expert van de Scheidingsprofs en wordt het indienen bij de rechter van het verzoek tot het geregistreerd partnerschap beëindigen voor je gedaan.

 

 

 

 

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.