De cijfers en statistieken van 2023

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel mensen er elk jaar in Nederland trouwen of uit elkaar gaan? Het is fascinerend om te zien hoe relaties zich ontwikkelen en veranderen in onze samenleving. Laten we eens samen een kijkje nemen naar de (voorlopige) cijfers van 2023. Zien we veranderingen ten opzichte van vorig jaar? En hoe zit dat eigenlijk met 10 jaar geleden? Wij vertellen er graag meer over! 

De cijfers in 2023

Vorig jaar werden er in totaal 87.263 huwelijken en geregistreerde partnerschappen voltrokken. Dat is een behoorlijk aantal, nietwaar? Maar wat nog interessanter is, is dat er ook 23.817 scheidingen waren na het huwelijk, samen met 3.545 ontbonden geregistreerde partnerschappen

In vergelijking met 2022 was er een lichte daling in het totale aantal huwelijken en geregistreerde partnerschappen ten opzichte van 2023. Maar het aantal scheidingen na het huwelijk is iets gestegen. Ook zijn er meer geregistreerde partnerschappen ontbonden vergeleken met 2022.

Wat betreft de populaire maanden voor huwelijken en scheidingen, lijkt de trend stabiel te blijven. Juni en september zijn bijvoorbeeld de favoriete maanden om te trouwen, terwijl maart en augustus opvallen als maanden met meer scheidingen en ontbonden partnerschappen.

Zijn de trends veranderd ten opzichte van 10 jaar geleden?

Nu we een beter beeld hebben van de cijfers van 2023, is het ook interessant om eens wat verder terug te gaan in de tijd. Laten we eens kijken naar de veranderingen in de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld. In 2013 werden ongeveer hetzelfde aantal huwelijken voltrokken, maar het aantal geregistreerde partnerschappen dat we hebben afgesloten is enorm gestegen! 

Een mogelijke verklaring is dat het geregistreerd partnerschap destijds minder bekend was of minder sociaal geaccepteerd werd dan het huwelijk. Het is ook mogelijk dat mensen simpelweg meer keuzemogelijkheden hebben gekregen als het gaat om het formaliseren van hun relatie. Het geregistreerd partnerschap biedt bijvoorbeeld veel van dezelfde rechten en verantwoordelijkheden als het huwelijk, maar met minder formele ceremoniële aspecten. Voor sommige mensen kan dit een aantrekkelijke optie zijn.

Fors minder scheidingen dan 10 jaar geleden

Wat betreft scheidingen is er eigenlijk nog meer opvallend nieuws: er zijn fors minder scheidingen in 2023 dan in 2013. Sterker nog, er zijn bijna 10.000 minder scheidingen afgerond dan 10 jaar geleden! 

Er zijn veel redenen te benoemen om dit verschil te kunnen verklaren. Misschien zijn mensen meer open over hun relaties en praten ze meer over hun problemen. Of misschien zijn er meer opties voor mensen die willen samenleven zonder officieel te trouwen. Het is moeilijk te zeggen, maar het is zeker interessant om over na te denken.

Meer weten of hulp nodig?

Sta jij op het punt om te gaan scheiden en wil je graag meer weten over de mogelijkheden om te scheiden of wil je graag op een laagdrempelige, goedkope en snelle manier scheiden? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.