Als het gaat om alimentatie, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de alimentatie-index, aangezien deze indexering de basis vormt voor het aanpassen van alimentatiebedragen. In dit blogbericht zullen we bespreken wat de alimentatie-index is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt berekenen. Bovendien zullen we specifiek kijken naar de indexering voor het jaar 2024.

Wat is de alimentatie-index en waarom is deze indexering zo belangrijk? 

​​De alimentatie-indexering, ook wel bekend als de index van de consumptieprijzen, is een maatstaf die wordt gebruikt om de kosten van levensonderhoud en inflatie in een land te meten. Het is een belangrijk instrument bij het vaststellen en aanpassen van alimentatiebedragen. De index geeft in feite aan hoeveel de prijzen van goederen en diensten in de loop der tijd veranderen, en deze veranderingen hebben directe invloed op de financiële verplichtingen met betrekking tot alimentatie.

De alimentatie-index is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het geld dat iemand moet betalen om voor iemand anders te zorgen, meegroeit met de stijgende prijzen van dingen die we nodig hebben om te leven. Dit helpt om ervoor te zorgen dat beide mensen genoeg geld hebben om rond te komen. Als we de alimentatie niet aanpassen aan de prijsstijgingen, kan het zijn dat het geld na verloop van tijd minder waard wordt, en dat kan financiële problemen veroorzaken voor zowel degene die betaalt als degene die het ontvangt. Het is dus belangrijk om de alimentatie aan te passen aan de veranderende kosten van levensonderhoud.

Hoe bereken je de alimentatie-index en wat is de indexering voor dit jaar? 

De berekening van de alimentatie-indexering is een relatief eenvoudig proces. In Nederland wordt deze index beheerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Om de alimentatie-index voor een bepaald jaar te berekenen, pas je de volgende berekening toe: neem het alimentatiebedrag van de partner- en/of kinderalimentatie van dit jaar en vermenigvuldig dit bedrag met het indexeringspercentage.

Het indexeringspercentage alimentatie 2024 is vastgesteld op 6,2 procent. Concreet kan je de indexering dan als volgt berekenen: huidig alimentatiebedrag/100 x het indexeringspercentage 2024 + huidig alimentatiebedrag. Voorbeeld: stel dat het huidige bedrag van de partneralimentatie € 400,- is, dan bedraagt het nieuwe alimentatiebedrag na indexering (400/100) x 6,2 + 400 = € 424,80. Een andere optie is om het huidige alimentatiebedrag x 1,062 te berekenen. Als we bovenstaand voorbeeld aanhouden wordt de berekening dan als volgt: €400,00 x 1,062 = €424,80. 

Professionele hulp

Als jij degene bent die alimentatie betaalt, is het van groot belang dat je de jaarlijkse alimentatie-indexering nauwlettend in de gaten houdt. Je ontvangt hier namelijk geen automatisch bericht over, en het bedrag wordt niet automatisch aangepast. Als je de indexering niet elk jaar zelf doorvoert, kan het zelfs tot vijf jaar teruggevorderd worden. Dit kan resulteren in aanzienlijke bedragen die je moet bijbetalen. Daarom is het cruciaal om zelf het nieuwe alimentatiebedrag te berekenen en ervoor te zorgen dat je vanaf 1 januari 2024 het bijgewerkte alimentatiebedrag aan je ex-partner betaalt. Kom jij er niet uit of wil je meer weten over scheiden in het algemeen? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. 

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.