Partneralimentatie is een financiële bijdrage die een gescheiden persoon na een echtscheiding aan zijn of haar ex-partner moet afdragen als bijdrage in de kosten voor het levensonderhoud. Dit is iets wat veel mensen uiteraard wel weten maar daar blijft het ook wel bij. In de praktijk merken onze Scheidingsprofs dat er veel misverstanden bestaan over partneralimentatie. Reden genoeg om hier eens een artikel over te schrijven waarin we de 7 grootste misverstanden over partneralimentatie voor je op een rijtje zetten en uiteraard maken we ook van de gelegenheid gebruik om deze misverstanden weg te nemen.

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie is een bijdrage die iemand moet betalen aan zijn of haar ex partner als er als gevolg van het ontbinden van een huwelijk sprake is van een groot inkomensverschil waardoor één van de partners financieel niet meer in staat is om zichzelf te onderhouden. Dit is een regel die betrekking heeft op de (wettelijke) onderlinge onderhoudsplicht.

Factoren die bepalend zijn voor de hoogte van partneralimentatie

  • De hoogte van de af te dragen of te ontvangen partneralimentatie zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals:Het netto inkomen van een gezin tijdens het huwelijk
  • De financiële draagkracht van de betalende partij
  • De mogelijkheden van de ontvangende partij om meer inkomen te genereren.

Mede als gevolg van de nieuwe wet partneralimentatie die in 2020 zijn ingegaan, merken we dat dit onderwerp weer zeer actueel is geworden bij het doorlopen van een echtscheidingsprocedure en dat veel mensen er niet alleen veel vragen hierover hebben maar dat er ook veel onduidelijkheden zijn over deze regeling. Hoogste tijd voor ons als Scheidingsprofs dus om wat duidelijkheid hierin te scheppen zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

De 7 grootste misverstanden over partneralimentatie

    1. De betalende partner is verplicht om 12 jaar lang partneralimentatie te betalen

Dit is niet meer het geval. De Wet herziening partneralimentatie heeft immers betrekking op de maximale termijn van de betaling van partneralimentatie. Per 1 januari 2020 wordt de maximale alimentatietermijn de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar.

   2. De termijn van het betalen van partneralimentatie ligt vast

Dit zou zeer onredelijk zijn als de situatie aan één van beide kanten verandert. De afspraken die gemaakt zijn over partneralimentatie zijn van toepassing zolang de situatie in grote lijnen onveranderd blijft. Als dit wel het geval is, zullen er nieuwe afspraken moeten worden gemaakt of afgedwongen via de rechter.

  3. Partneralimentatie heeft alleen betrekking op scheidingen

Veel mensen denken dit, maar dat is niet waar. Partneralimentatie kan ook worden betaald na het verbreken van een geregistreerd partnerschap dus als een van de partners na het samenwonen niet meer zelf in levensonderhoud kan voorzien door bijvoorbeeld de keuze te hebben gemaakt om voor een langere tijd afstand te doen van de arbeidsmarkt om voor de opvoeding van de kinderen zorg te dragen.

  4. Bij het aangaan van een nieuwe relatie vervalt partneralimentatie automatisch

Veel mensen zouden wensen dat dit zo makkelijk zou gaan….. Dit is dan ook zeker niet het geval. Eventueel overspel, vreemdgaan of het aangaan van een nieuwe relatie is juridisch geen reden om een wijziging aan te brengen in de verplichting om partneralimentatie af te dragen. Dit is alleen van toepassing als de ontvangende ex-partner gaat hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat die de kenmerken heeft van een huwelijk. Een LAT (living apart together) relatie valt hier niet onder.

  5. Het afzien van partneralimentatie is definitief

Nee hoor, er zijn situaties waarbij dit in een later stadium alsnog kan worden afgedwongen. Als er bijvoorbeeld openstaande schulden moeten worden afgedragen. Daarnaast kan de gemeente hier zelfs in rol in spelen als de alimentatiegerechtigde besluit om een bijstandsuitkering aan te vragen. De gemeente kan dan ervoor kiezen om deze kosten te verhalen op de alimentatieplichtige.

  6. Partneralimentatie is niet fiscaal aftrekbaar

Let op, partneralimentatie is in tegenstelling tot kinderalimentatie wél aftrekbaar en valt onder het kopje “betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen” op je belastingformulier. Het is hierbij wel belangrijk dat de gemaakte afspraken tussen de beide ex-partners schriftelijk zijn vastgelegd en uiteraard zijn ondertekend.

  7. De rechter bepaalt de afspraken die gemaakt worden met betrekking tot de partneralimentatie

Dit is zeker niet het geval. Je bent als scheidende partners volledig vrij om hierover zelf afspraken te maken, mits deze wel reëel zijn. Een rechter zal hier zeker zijn of haar blik op werpen en een oordeel hierover geven. Hier zit je aan vast aangezien het wettelijk (nog) niet mogelijk is om een huwelijk te laten ontbinden zonder hiervoor de hulp van de rechter in te roepen.

De keuze om zelf onderling afspraken te maken met betrekking tot de partneralimentatie is uiteraard wel een betere keuze met betrekking tot het soepel doorlopen van een echtscheidingstraject en de bijbehorende juridische kosten als je de rechter deze beslissing laat nemen. Je kunt bij het vormgeven van jullie afspraken over partneralimentatie uiteraard gebruik maken van de ervaring en vakkennis van onze Scheidingsprofs. Zij maken graag tijd voor jullie vrij om jullie persoonlijk te adviseren hoe jullie dit soort afspraken het beste vorm kunnen geven. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Dit kan uiteraard ook als je vragen hebt over deze bovengenoemde 7 misverstanden over partneralimentatie