Scheiding van tafel en bed is een regeling die al decennialang bestaat en vooral in het verleden veelvuldig werd toegepast. Er kan nog altijd van deze regeling gebruik worden gemaakt en dat is niet voor niets. Hoewel het officieel scheiden van tafel en bed wat ouderwets lijkt, kan dit nog altijd erg praktisch zijn als je nog niet zeker weet of je daadwerkelijk wil scheiden.

Gevolgen van je als getrouwd stel tijdelijk uit elkaar gaat

Het komt geregeld voor dat gehuwde partners twijfels beginnen te krijgen of hun huwelijk nog wel toekomst heeft. Veel stellen kiezen ervoor om dan tijdelijk uit elkaar te gaan en voorlopig apart te gaan wonen. Dit is in de praktijk een eenvoudige stap. Iedere partner pakt zijn of haar spullen (tafel en bed) en richt een eigen leven in. In theorie ligt dit echter minder eenvoudig en kan dit grote gevolgen hebben. Je kunt als getrouwd stel tijdelijk uit elkaar gaan maar je blijft voor een deel verantwoordelijk voor elkaars financiële handelingen.

Scheiden van tafel en bed

Het scheiden van tafel en bed is een soort van tussenoplossing waarvoor gekozen kan worden als de partners nog geen besluit hebben genomen om officieel te scheiden. Scheidingsprofs.nl kan dit ook regelen. Je blijft dan wel getrouwd maar kunt apart van elkaar leven.

Het scheiden van tafel en bed is een regeling waar vooral vroeger veelvuldig gebruik van werd gemaakt. Op het moment dat het bijvoorbeeld door geloofsovertuigingen niet mogelijk was om te scheiden volgens de wet, was deze regeling een uitstekend alternatief. Tegenwoordig wordt deze regeling meer toegepast om praktische redenen.

Naast de financiële onafhankelijkheid is het ook een keuze voor partners die niet de financiële middelen hebben om te scheiden maar geen optie zien om samen te wonen. Met betrekking tot financiën is er uiteraard wel de mogelijkheid voor gesubsidieerde rechtsbijstand maar er zijn ook situaties te benoemen waarbij er geen aanspraak hierop gemaakt kan worden.

Het omzetten van een gemeenschap van goederen in huwelijkse voorwaarden

Een scheiding van tafel en bed is alleen van toepassing als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Als je getrouwd bent op basis van huwelijkse voorwaarden is deze regeling niet van toepassing omdat er in dat geval al sprake is van een verdeling van de bezittingen en schulden. Als er gekozen wordt voor een officiële scheiding van tafel en bed wordt een gemeenschap van goederen omgezet in huwelijkse voorwaarden. De voornaamste doelstelling hiervan is de realisatie van een afzonderlijke financiële huishouding voor beide partners in vorm van een eigen vermogen (bezittingen), inkomsten en schulden. Hierdoor zijn de partners niet meer financieel verbonden of afhankelijk van elkaar.

De procedure van een scheiding van tafel en bed

De procedure van een scheiding van tafel en bed is tot op een zekere hoogte vergelijkbaar met het doorlopen van een “echte” echtscheidingsprocedure. Het grote verschil is dat de laatste (juridische) stap op een andere manier gezet wordt. Je maakt dus een verdeling van de bezittingen en/of schulden en legt dit vast in een rechtsgeldig echtscheidingsdocument.

Als er kinderen uit het huwelijk zijn voortgekomen die op het moment van de tijdelijke scheiding minderjarig zijn, maak je een ouderschapsplan. Uiteraard kan een mediator jullie helpen bij het opstellen van deze documenten. Je kunt dit ook zelfstandig doen en een mediator vragen om dit achteraf te controleren.

Tijdelijke scheiding officieel laten bekrachtigen

Ook bij een scheiding van tafel en bed zal een rechter zich over de zaak buigen. Dit is uiteraard noodzakelijk om de redelijkheid van de gemaakte afspraken te toetsen omdat er sprake is van een verdeling. Het verschil met een “reguliere” scheiding is echter dat de rechter het huwelijk niet zal ontbinden maar een scheiding van tafel en bed zal uitspreken. Dit vonnis moet binnen zes maanden worden ingeschreven in de huwelijksregisters van de burgerlijke stand in de gemeente waar het stel ooit getrouwd is. Deze inschrijving is het bewijs voor eventuele schuldeisers dat de partners financieel niet meer aan elkaar verbonden zijn.

Gevolgen van een officiële scheiding van tafel en bed

Het scheiden van tafel en bed is een regeling waar alleen gehuwde partners van gebruik kunnen maken. Deze regeling is niet toepasbaar als je een geregistreerd partnerschap hebt afgesloten. Een officiële scheiding van tafel en bed heeft de volgende gevolgen:

  • Beëindiging van de gezamenlijke gemeenschap
  • Afzonderlijke bezittingen en schulden voor iedere partner
  • Geen verantwoording voor elkaars financiële gedrag
  • Geen gemeenschappelijk inkomen meer
  • Omgangsregeling voor de kinderen
  • Onderlinge onderhoudsverplichting (alimentatie) blijft
  • Geen fiscaal partnerschap meer (ook met betrekking tot toeslagen)
  • Eventuele verstrekte uitkeringen worden beoordeeld als een alleenstaande uitkering
  • Het opgebouwde pensioen kan al verdeeld worden
  • Mogelijkheid om opbouw van het nabestaandenpensioen in stand te houden omdat er officieel sprake is van een huwelijk
  • Recht op automatische erfenis vervalt

Hoe je een scheiding van tafel en bed kunt stopzetten als je weer samen verder gaat

Er zijn een aantal redenen te benoemen om een scheiding van tafel en bed stop te zetten. Als je besloten hebt om toch weer onder één dak te gaan wonen en je wilt dit in gemeenschap van goederen doen, kun je deze wens kenbaar (laten) maken bij de rechtbank. De rechter zal hierop de eerder gemaakte inschrijving, voor financiële onafhankelijkheid, ongedaan laten maken zodat jullie als getrouwd stel weer door het leven kunnen gaan. Hou er rekening mee dat je ook hiervoor weer kosten moet betalen.

Als je het zeker weet en besluit om uit elkaar te gaan…….

Helaas behoort de andere situatie ook tot de mogelijkheden en kun je het huwelijk in later stadium volledig laten ontbinden. Als jullie gezamenlijk achter deze stap staan, is dit een formaliteit maar wel een stap waarvoor je wederom de inzet van de rechter nodig hebt.

Als één van de partners dit besluit heeft genomen, is deze stap uiteraard wat meer gecompliceerd en pas mogelijk drie jaar nadat de scheiding van tafel en bed is ingeschreven in het huwelijksregister. Je kunt in die tijd uiteraard wel samenwonen met een eventuele nieuwe partner maar een nieuw huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaan, is niet mogelijk gedurende deze vorm van scheiding.

De regels met betrekking tot de scheiding van tafel en bed kunnen dus heel praktisch zijn als je het nog niet zeker weet of je een huwelijk wel wilt voortzetten en als je hiervoor even een time-out nodig hebt. Er zitten alleen wel praktische haken en ogen aan waar je zeker wel rekening mee moet houden. Onze professionals kunnen de voor- en nadelen van deze optie uiteraard met jullie bespreken.