Bij een echtscheiding is het gezamenlijke huis een belangrijk onderdeel van gesprek. Meestal is het huis, naast het pensioen, het allergrootste vermogensbestandsdeel dat jullie delen. Wat zijn nu precies alle mogelijkheden wat je kunt doen met het huis zodra je gaat scheiden? Bijna iedereen denkt bij de scheiding: verkopen. Maar dat is niet per se altijd nodig.

Wensen uitspreken

Vraag je als eerste eens af, voor je zelf, wat je nu echt zou willen wat er met het huis gebeurt. Denk even los van alles wat er om je heen nu gebeurt door de scheiding. Kijk gewoon naar wat je echt zou willen en houd even geen rekening met wat er wel en niet kan. Jullie zullen het er waarschijnlijk wel over eens zijn dat de kinderen er zo prettig wonen en dat de school vlakbij is. Spreek je wensen naar elkaar uit, ook met het oog op wat vooral voor de kinderen het beste zou zijn. Dan zul je zien dat er ineens meer mogelijkheden boven komen drijven.

Verhoging alimentatie

Stel, de vrouw wil er graag blijven wonen met de kinderen. Vanwege de plek, de vriendjes, de school en sport in de buurt. Maar als haar inkomen te laag is om het huis op eigen naam te zetten, dan is een optie de partneralimentatie te verhogen. Grote kans dat het dan wel mogelijk is de woning en hypotheek over te nemen over te nemen.

Schuiven met potjes

Als je beiden wilt dat een van jullie er kan blijven wonen en de partneralimentatie verhogen volgens jullie beiden de beste optie is, is dat een hele prettige uitkomst. Het kan nu echter wel zo zijn dat de ex die nu meer partneralimentatie moet betalen, geld te kort komt. Bijvoorbeeld voor zijn eigen woonlasten of de kinderalimentatie. Als dat zo is, zet dan samen alles op een rij: de inkomens, de hoogte van de alimentatie maar ook alle toeslagen, enzovoort. Wellicht kan je hier en daar met elkaar schuiven en zo tot een netto besteedbaar inkomen komen die voor beiden aanvaardbaar is.

Birdnesting

Een andere mogelijkheid die we tegenwoordig vaker tegenkomen is birdnesting. Het is een vorm van co-ouderschap waarbij de kinderen niet heen en weer hoeven van het huis van mama naar het huis van papa, maar dat zij in het ouderlijk huis wonen en papa en mama heen en weer gaan. Zo hoeven de kinderen niet te wennen aan een nieuw huis en nieuwe omgeving. Maar ook bij deze vorm moet je samen goed kijken of het financieel haalbaar is. Je moet beiden een andere plek vinden om zelf te wonen. De voor- en nadelen van birdnesting hebben we al eens eerder tegen het licht gehouden in dit artikel.

Zoals je kunt lezen, is ook bij wat je gaat doen met het huis belangrijk dat je goed met elkaar moet blijven praten tijdens het proces van scheiden. Als je samenwerkt en luistert naar elkaars wensen, zal je zien dat er meer mogelijkheden zijn dan je in eerste instantie denkt. Je wens kan dus best realiseerbaar zijn en zal er een last van je schouders vallen. Sluit dus niet bij voorbaat alle mogelijkheden die je in je hoofd hebt uit, maar maak ze bespreekbaar!