Wat is een lat relatie?

Meer weten over scheiden en de hypotheek

De term “lat relatie” heeft betrekking op de manier waarop een stel vorm geeft aan hun relatie, de afkorting lat staat voor “living apart together”. Dit kun je in het Nederland vertalen als “samen apart wonen”. Voorstanders van lat relaties zien dit soort verhoudingen als het kiezen voor het beste van twee werelden.

 

Hoe lat relaties worden vormgegeven

Bij een lat relatie is er wel sprake van een liefdesrelatie maar heeft het stel besloten om niet voor altijd bij elkaar te wonen en beiden een aparte woning te behouden. Dit in tegenstelling tot veel andere stellen die er juist wel voor kiezen om bij elkaar in te trekken. Lat relaties kwamen in opkomst in de jaren zestig en is een keuze die nog altijd veel gemaakt wordt. Voorstanders van lat relaties zien deze keuze als perfecte combinatie van de autonomie van het alleen wonen met de intimiteit van een relatie. Uiteraard zijn er ook veel mensen die er anders over denken. De algemene opinie in bij deze groep mensen is dat de wens om en lat relatie te onderhoud en een bewijs is van een steeds verder verschralende en individualiserende samenleving.

 

Voordelen van lat relaties

Er zijn diverse voordelen van lat relaties te benoemen. Het voordeel dat in de tijdlijn als eerste wordt ervaren, is dat partners door het onderhouden van een lat relatie de gelegenheid hebben om elkaar te leren kennen. Hierdoor wordt het nemen van overhaaste stappen (met de eventuele emotionele- en financiële gevolgen) voorkomen. Ook in later stadium is het fijn om even terug te kunnen trekken naar de eigen woning als de relatie even niet lekker loopt.

 

Daarnaast zijn termen als zelfstandigheid en autonomie onlosmakelijk met lat relaties verbonden. Zoals aangegeven worden deze begrippen als groot voordeel gezien in dit geval. Partners met een lat relatie hoeven bijvoorbeeld geen rekening te houden met betrekking tot de wens van de ander bij de inrichting van hun woonruimte. Tot slot is een eigen plek vaak zeer praktisch als er kinderen uit een vorige relatie “in het spel zijn”. In dat geval, hoeven de kinderen en/of een nieuwe partner nog even niet aan elkaar te wennen als deze behoefte er (nog) niet is.

 

Nadelen living apart together

Een van de genoemde voordelen, kan ook worden gezien als belangrijk nadeel van de keuze voor living apart together. Het terugtrekken naar een eigen verblijf als de relatie in een lastigere periode zit, kan worden gezien als praktisch maar kan ook worden gezien als vluchtgedrag. Je ervaart wel de lusten maar niet de lasten. Hierdoor wordt de ervaring met een partner beperkt wat een minder goede basis kan zijn voor de toekomst, het wordt op deze manier immers lastig om de relatie verder te verdiepen. De partners hoeven zichzelf nooit helemaal bloot te geven en zich in alle kwetsbaarheid te laten zien. Het gevolg is dat het lastig is om de andere partner te vertrouwen dat hij of zij hier goed mee omgaat bij een eventuele keuze om in een later stadium te gaan samenwonen. Hiermee komen we automatisch terecht op de strijd tussen autonomie en intimiteit. Het naleven van gezamenlijke dromen kan hierdoor op een laag pitje komen te staan omdat er geen eenheid kan ontstaan tussen deze twee genoemde werelden.

 

Een ander nadeel van de keuze om een lat relatie aan te houden, is van een materieel aard. Bij de keuze voor een lat relatie, moet je twee huishoudens onderhouden en bekostigen. Dit is zeker iets wat in dit dure tijdperk (denk aan hoge huur- en energieprijzen) zeker als een nadeel van de keuze voor living apart together kan worden gezien.

 

Hoe je ervoor kunt zorgen dat een lat relatie voor je werkt

Voor het slagen van iedere relatie is het van belang dat er goede afspraken tussen de partners worden gemaakt. Als je gekozen hebt voor een lat relatie, moet je andere afspraken maken dan het geval is bij partners die samenwonen. Het maken van duidelijke afspraken klink wat koel en zakelijk maar zijn wel van essentieel belang om ervoor te zorgen dat een lat relatie voor je werk. Op die manier weet je wat je kan verwachten en ontstaan er geen frustraties en teleurstellingen. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over het aantal keren per week dat je elkaar wilt zien maar ook over de toekomst. daarnaast is het van belang om financiële afspraken te maken en praktische dingen met elkaar te bespreken. Bij dit laatste kun je denken aan wie de boodschappen doet en wie er kookt.

 

Door te kiezen voor een lat relatie, zorg je dat je veel vrijheid kunt behouden. Je hoeft tot op zekere hoogte geen rekening te houden met je partner bij het inrichten van jouw woning en het indelen van je vrije tijd. Dit laatste heeft uiteraard betrekking op de momenten dat jullie elkaar niet zien. Juist dit soort zaken worden door mensen die een lat relatie onderhouden als zeer prettig ervaren. Voorwaarde is wel dat jullie elkaars keuzes te respecteren maar dat is eigenlijk bij iedere relatie het geval.

 

Blijkt jouw lat relatie niet te werken, is jullie relatie op en gaan jullie uit elkaar? Wij kunnen jullie helpen door middel van online scheiden, mediation of het ontbinden van jullie geregistreerd partnerschap.

Alsjeblieft, jouw stappenplan!

Hieronder kun je het stappenplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.7

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig