Wanneer is je relatie op?

Meer weten over scheiden en relaties

Als je twijfelt of je partner nog wel je echte lief is, ben je ongetwijfeld op zoek naar antwoorden op de vraag wanneer je relatie op is. Het is een vraag die je makkelijk stelt maar waarop de antwoorden wat minder eenvoudig te vinden zijn. Desondanks zijn er signalen die erop wijzen dat je relatie op is. Het is alleen de kunst om dit soort signalen op te vangen en hierop te reageren.

 

Waarom veel stellen vaak tegen beter weten in bij elkaar blijven

Zoals al aangegeven is het zeer lastig om in te zien dat een relatie op is. Veel stellen sluiten hier zelfs graag hun ogen voor en kiezen ervoor om, vaak tegen beter weten in, bij elkaar blijven. Het negeren van de signalen dat er een einde aan een relatie begint te komen, is een zeer begrijpelijke keuze. Veel mensen zijn bang om alleen te blijven, vinden het zonde om de tijd die ze in elkaar geïnvesteerd hebben weg te gooien en zien op tegen een lang echtscheidingstraject. Daarnaast vrezen veel stellen voor hun toekomst met betrekking tot factoren als huisvesting en/of financiële situatie. Er zijn dan ook veel stellen die dan ook graag alle alarmbellen die aangeven dat er iets mis is met hun relatie willen negeren.

 

Signalen die aangeven dat je relatie niet meer zo best is

Er zijn diverse signalen die aangeven dat je relatie niet meer zo best is. Veel signalen hebben betrekking op de communicatie tussen stellen of juist het gebrek hieraan. Als beide partners zwijgzaam voor zich uitkijken als ze “gezellig samen” uit eten zijn of in het restaurant meer aandacht hebben voor hun mobiele telefoon, kan dit betekenen dat ze letterlijk uitgesproken zijn. Daarnaast kun je gerust de conclusie trekken dat je relatie op begint te raken als de partners er niet meer naar uitkijken om elkaar te zien.

 

Andere communicatieve vaardigheden die “killing zijn” voor een relatie is als de partners (of een van de partners) zaken gaat verzwijgen of besluit om te gaan liegen tegen de ander. Bij het laatste punt wordt er uiteraard snel de link gelegd naar eventueel overspel en/of een verminderde seksuele behoefte naar elkaar. Het laatste punt moet echter relatief gezien worden. Wanneer de seks tijdelijk op een laag pitje staat om een specifieke reden, hoeft dit niet het einde van een relatie te betekenen. Dit kan echter wel een belangrijk signaal zijn voor het missen aan geborgenheid wat een van de belangrijkste bouwstenen zijn voor een relatie. Als een partner zich niet gesteund voelt door de ander, kan deze persoon zich seksueel minder aangetrokken voelen tot deze persoon.

 

Kritiek op elkaar als indicator van een verslechterende relatie

Naast het bovenstaande kun je het hebben van kritiek op elkaar zien als duidelijke indicator van een verslechterende relatie. We doelen hierbij op persoonlijke kritiek. Opbouwende kritiek over iemands gedrag kan een relatie immers alleen maar versterken. In geval van persoonlijke kritiek wordt er kritiek geuit op iemand karakter en/of persoonlijkheid. Dit kan een uiting zijn van iemand die “uitgekeken is op een ander”. Dit is ook het geval als je als een van de partners zijn of haar lief niet meer het allerbeste gunt.

 

Wat te doen als de relatie echt op is?

Als de relatie echt op is en de partners zien geen toekomst meer in hun relatie, is er geen andere keuze dan uit elkaar gaan. Bij het maken van deze keuze hoeven financiële overwegingen geen rol te spelen bij een echtscheiding of het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Een scheidingstraject wordt kostbaar als partners het niet met elkaar eens kunnen worden over afspraken die van belang zijn om een huwelijk of een geregistreerd partnerschap te ontbinden. In dat geval zullen de partners zich ieder moeten wenden tot een afzonderlijke echtscheidingsadvocaat om hun persoonlijke belangen te laten behartigen. In dat geval is een langdurig en kostbaar echtscheidingstraject niet uitgesloten. Als de scheidende partners er wel vertrouwen in hebben dat ze in goed overleg tot afspraken kunnen komen, behoort online scheiden tot de mogelijkheden. De achterliggende gedachte van deze optie is dat de scheidende partners zelf onderling de benodigde afspraken maken. Zij kunnen hierbij gebruik maken van de diensten van een gecertificeerde echtscheidingsadvocaat. Als er gekozen wordt voor online scheiden, kunnen de scheidende partners zelf tempo van het doorlopen van het traject bepalen. Daarnaast is dit de meest voordelige keuze om als partners (samen) toekomstgerichte afspraken te maken als zij het er onderling over eens zijn dat de relatie op is.

Alsjeblieft, jouw stappenplan!

Hieronder kun je het stappenplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.6

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig