Wat is mediation?

Meer weten over scheiden en overige zaken

Als je huwelijk of je geregistreerde partnerschap in een mindere periode is aanbeland, kunnen jullie ervoor kiezen om een mediationtraject te doorlopen. Mediation is een vorm van conflicthantering waarbij de betrokkenen in de gelegenheid worden gesteld om gezamenlijk de beste oplossingen voor de ontstane problemen te formuleren. Deze oplossingen moeten ertoe leiden dat er een oplossing komt voor de ontstane situatie. Veel stellen maken gebruik van mediation omdat deze vorm van bemiddeling een groot aantal praktische voordelen biedt. Daarnaast is mediation veelzijdig toepasbaar want je kunt van dit bemiddelingstraject gebruik maken in een poging om je relatie te redden en om een echtscheidingstraject te doorlopen.

 

Karakteristieke eigenschappen van mediation

De karakteristieke eigenschappen van mediation zijn sterk onderscheidend in vergelijking met andere vormen van conflicthantering of het doorlopen van een echtscheidingstraject. In dit artikel gaan we de focus leggen op de laatstgenoemde situatie. In dat geval kunnen scheidende partners er immers voor kiezen om gebruik te maken van de diensten van een echtscheidingsadvocaat of een mediator. In het eerste geval zal de echtscheidingsadvocaat de individuele belangen van een van de scheidende partners behartigen en diens belangen verdedigen in een eventuele juridische procedure. Uiteraard kan dit een vrij kostbare- en tijdrovende procedure worden. Hiermee komen we automatisch uit op een van de belangrijke onderscheidende karakteristieke eigenschappen van mediation. Als er gekozen wordt om een mediationtraject te doorlopen, zullen de scheidende partners dit gezamenlijk doen. Hiermee wordt een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd want de inzet van juridische uren is beduidend minder door het gezamenlijk gebruik maken van de diensten van een expert. Daarbij komt dat mediation voor een groot deel een zelfstandig karakter heeft waardoor de inzet van juridische uren sowieso flink beperkt kunnen worden. De voornaamste reden voor veel scheidende stellen om te kiezen voor mediation heeft dan ook op financiële achtergrond.

Door het zelfstandige karakter van mediation kunnen betrokkenen, zelf voor een groot deel het tempo van het doorlopen van het proces bepalen. Deze belangrijke kenmerkende karaktereigenschap van mediation maakt het mogelijk om dit traject in een relatief kort tijdsbestek te doorlopen.

 

Voorwaarden voor het doorlopen van een mediationtraject

Het feit dat een mediationtraject gezamenlijk door de scheidende partners wordt doorlopen, zorgt ervoor dat er een aantal voorwaarden moeten worden gesteld om deze stappen te doorlopen. Dit heeft zowel betrekking op het scheidend stel als op de rol van de echtscheidingsmediator. Het is voor een scheidend stel van het grootste belang dat ze in goed overleg uit elkaar gaan en zichzelf in staat achten om gezamenlijk afspraken te maken die van belang zijn om het huwelijk te ontbinden. Er mag dus geen sprake zijn van een vechtscheiding. Dit is van het grootste belang aangezien de achterliggende gedachte van mediation gebaseerd is op het feit dat de scheidende partners uiteindelijk zelf de genoemde afspraken maken. Als ze hier niet in slagen, moeten ze zich ieder alsnog wenden tot een afzonderlijke echtscheidingsadvocaat.

Ook met betrekking tot de rol van de echtscheidingsmediator moet er rekening mee worden dat het scheidend stel gezamenlijk gebruik maakt van de diensten van de expert. Een echtscheidingsmediator vervuld dan ook een neutrale rol. Hij of zij zal het stel dan ook uitsluitend adviseren en niet oordelen. Dit is van belang om te voorkomen dat de echtscheidingsmediator een beïnvloedende rol op het proces krijgt. Naast de adviserende rol zorgt een echtscheidingsmediator ook voor de benodigde begeleiding van het stel bij het doorlopen van het traject en kunnen de betrokkenen bij deze expert terecht met al hun vragen.

 

Voor welke situaties is mediation geschikt?

Bij het doorlopen van een mediation traject staan de betrokkenen niet tegenover elkaar maar zitten ze naast elkaar. Er is dus geen sprake van vertegenwoordiging of afvaardiging zoals bij bijvoorbeeld de advocatuur wel het geval is. Mediation is breed toepasbaar. Veel situaties lenen zich voor dit traject. Als we onze blik werpen op conflicthantering is mediation toepasbaar in situaties als arbeidsconflicten, burenruzies, zakelijke geschillen, familiezaken, problemen in de relationele sfeer binnen een huwelijk/ geregistreerd partnerschap of conflicten met de overheid. Daarnaast is mediation een steeds meer toegepaste methode om een echtscheidingstraject te
De bereidheid van de betrokkenen om het traject gezamenlijk te doorlopen, het vertrouwen dat ze hiertoe in staat zijn en de ruimte om dit ook daadwerkelijk te doen (gezien het zelfstandige karakter van mediation kan geen sprake zijn van een te ingewikkelde situatie), zijn essentiële factoren om voor mediation te kunnen kiezen.

 

Meer informatie en persoonlijk advies over het doorlopen van een mediationtraject

Er zijn diverse opties met betrekking tot de intensiteit van de geboden ondersteuning van een mediator waarvoor gekozen kan worden. Daarnaast kan er gekozen worden voor een fysieke begeleiding in vorm van een of meerdere afspraken op bijvoorbeeld het kantoor van de mediator maar ook voor het doorlopen van een online scheidingstraject. Voor meer informatie en persoonlijk advies over het doorlopen van een mediationtraject in geval van een echtscheiding, kun je uitstekend bij Scheidingsprofs terecht. We informeren je hier graag verder over en geven je desgewenst het benodigde in zich in jullie mogelijkheden hierin.

Alsjeblieft, jouw stappenplan!

Hieronder kun je het stappenplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig