Door alle afspraken die je moet maken bij een scheiding kunnen de spanningen soms hoog oplopen. Hierdoor ligt een vechtscheiding op de loer. Een vechtscheiding heeft zware emotionele gevolgen voor beide ex-partners maar ook voor de kinderen en andere familieleden.
Voorkomen beter dan bemiddelen
Uit onderzoek blijkt dat het beter is om een vechtscheiding proberen te voorkomen. Als je namelijk midden in een vechtscheiding zit dan is hulp vaak minder effectief. Vaak zijn de spanningen al dusdanig hoog opgelopen dat de situatie niet meer te redden valt. Maar hoe voorkom je een vechtscheiding? Met een paar simpele gedragsveranderingen kun je een vechtscheiding voorkomen en zorgen voor een gezonde breuk van de relatie.
Verplaats je in de ander
Bij een scheiding worden er al snel twee kampen gevormd. Een goede voorbereiding voor gesprekken is daarom belangrijk. Denk goed na over wat de gevolgen zijn voor de ander. Op deze manier kun je begripvoller en volwassener komen tot consensus.
Leg de schuld niet bij een ander
De kans dat jij en jouw ex-partner van mening verschillen tijdens een echtscheiding is groot. Leg bij het zoeken naar de oorzaak van de spanning niet altijd de schuld bij de ander. Dit lost namelijk niets op. Door verwijten over en weer escaleert de discussie en ontstaat er een afname aan respect voor elkaar. Kijk eerst wat je zelf anders had kunnen doen en ga daarna het gesprek aan.
Geef elkaar de ruimte
Vaak na een scheiding wil je gelijk alles bespreken. Snelheid is ook zeker wenselijk en het is prettig om de hele situatie zo snel mogelijk achter je te kunnen laten. Toch is het belangrijk om elkaar de ruimte te geven en alleen te praten op momenten waarop beide partijen zich rustig voelen.