Uit elkaar met kind

Meer weten over scheiden en kinderen

Uit elkaar met kind

Als ouders ben je wettelijk verplicht de zorg en opvoeding voor de minderjarige kinderen goed te regelen en de afspraken hierover vast te leggen in een ouderschapsplan. In het ouderschapsplan staan alle dingen die je moet regelen voor de kinderen wanneer je gaat scheiden. Het ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant dat wordt ingediend bij het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank.

Door het vastleggen kunnen er voor jullie ouders ook geen misverstanden ontstaan over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Ook als je samenwoont met gezamenlijk gezag en stellen met geregistreerd partnerschap is een ouderschapsplan verplicht.

Onderdelen ouderschapsplan

In het ouderschapsplan komen eigenlijk alle onderdelen aan bod die te maken hebben met opvoeding en zorg.  De volgende onderdelen moeten in ieder geval een ouderschapsplan worden vastgelegd:

Ouderlijk gezag

Als ouder ben je de wettelijke vertegenwoordiger van de minderjarige kinderen. Naast het gezag over het vermogen van je kind, heb je rechten en plichten voor de verzorging en opvoeding. Je bent ook verplicht de band van het kind en de andere ouder te bevorderen. Je mag op geen enkele manier het contact van het kind met de andere ouder verhinderen. Onze scheidingsprofs zijn gespecialiseerd in scheidingen waar kinderen bij betrokken zijn. Bekijk hier voor ‘Scheiden en kinderen‘.

Woon- en verblijfplaats

De juiste omgangregeling kan je het beste bepalen zodra is vastgesteld waar de kinderen gaan wonen. Komt er een bezoekregeling voor de kinderen waarbij ze om het weekend bij hun vader zijn? Of gaan jullie voor co-ouderschap en verdeel je de taken voor de zorg en opvoeding 50-50? Samen kies je de omgangsregeling die het beste bij jouw kinderen en jullie situatie past. Het moet namelijk wel allemaal praktische uitvoerbaar zijn voor jou en je ex-partner. De omgangsregeling leg je vast in een weekschema in het ouderschapsplan. Zo voorkom je misverstanden over waar de kinderen wanneer zijn.

Contact tussen ouder en kind

Hoe vindt er contact plaats na de scheiding plaats tussen het kind en jullie als ouders? Als het kind bij moeder is, moet het altijd contact kunnen opnemen met vader en andersom ook. Dit kan bijvoorbeeld telefonisch, via e-mail of WhatsApp.

Contact tussen ouders

Jullie als ouders hebben een informatie- en communicatieplicht omtrent alle zaken die met de kinderen te maken hebben. Bijvoorbeeld over school of medische aangelegenheden. Bespreek ook goed hoe je samen beslissingen neemt over de kinderen. Soms is het beter even afspreken dan iets door de telefoon te bespreken. Simpele zaken kunnen vaak wel telefonisch of via e-mail. 

Financiën

Kinderalimentatie is verplicht tot ze 21 jaar zijn. Als ouders ben je verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en opvoeding van de kinderen. Niet alle kosten vallen hieronder. Bijvoorbeeld kosten voor een schoolkamp of een cadeautje voor een verjaardag van een vriendje vallen niet onder alimentatie. Hier moet je dus ook samen afspraken over maken.

Overige zaken

Hoe gaan jullie om met schoolvakanties en verjaardagen? Soms kan het zijn dat ze net buiten jouw dag of week vallen. Wees beiden bereid hier af en toe van af te wijken. Willen jullie dat niet? Dan moet er een andere oplossing bedacht worden. Ook moet je nadenken hoe je wilt omgaan met de introductie van een eventuele nieuwe partner of verhuizing van een van beiden. Ook kan je dingen als bedtijden of zakgeld vastleggen in het ouderschapsplan.

Het ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant bij scheidende echtparen met minderjarige kinderen. Als het plan ontbreekt, zal de scheiding niet door rechter bekrachtigd worden. Met behulp van ons voorbeeld van een ouderschapsplan, kan je deze gemakkelijk opstellen zonder zaken te vergeten. Wij hebben het ouderschapsplan zo opgesteld dat je stapsgewijs alles kunt invullen passend bij jullie situatie. Het is wel verstandig ieder jaar het ouderschapsplan gezamenlijk te bekijken en te oordelen of er bepaalde zaken niet meer up to date zijn en die je wellicht moet aanpassen.

Verwerking scheiding

Een belangrijk onderdeel van de scheiding is de verwerking ervan. Ieder kind, ook afhankelijk van de leeftijd, zal dit anders doen. Het belangrijkste is dat je zorgt dat je er altijd voor je kinderen bent en dat ze altijd met je kunnen praten over de scheiding en hun nieuwe leven. Soms kan je het gevoel krijgen dat je kind erg veel moeite heeft de scheiding te verwerken en komt het niet bij jou om te praten. Je kunt altijd je huisarts om advies vragen. Als je kind al iets ouder is, dan kunnen ze ook terecht bij Stichting Vila Pinedo. Hier geven kinderen van gescheiden ouders tips aan andere kinderen met gescheiden ouders en zo kunnen ze van elkaars ervaringen leren. Het kan soms helpen er met leeftijds-en/of lotgenoten over te praten in plaats van enkel volwassenen. Als ouder kan je misschien ook wel wat tips en adviezen gebruiken.

Zijn er minderjarige kinderen betrokken bij jullie scheiding? Onze scheidingsprofs zijn hierin gespecialiseerd. Bekijk hier ‘Scheiden en kinderen‘.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig