Het slechtnieuwsgesprek: de do’s & don’ts voor scheiden met kinderen.

Wanneer jij en je hebben besloten een echtscheiding aan te vragen komen hier veel zaken bij kijken. Eén van de belangrijkste, en meteen lastigste aspecten is het inlichten van de kinderen over de aankomende scheiding. Voordat jij en je partner het gesprek aangaan is het verstandig om dit goed voor te bereiden. Op deze manier zorg je er voor dat het gesprek beter verloopt.

Besluit samen met je partner wat jullie de kinderen willen vertellen. Het maken van een overzicht kan hierbij helpen. Wijd niet te veel uit over de details en houd de boodschap van het gesprek eenvoudig. Door samen één front te vormen en houd je de focus op de kinderen. Hun gevoelens zijn hierbij dan ook het belangrijkste. Vermijd verwijten naar elkaar en zet jullie eigen gevoelens tijdens het gesprek even opzij.

 

Belangrijke punten om op te letten bij het slechtnieuwsgesprek

Er zijn verschillende dingen die je tijdens het gesprek kunt doen om het beter te laten verlopen:

Zet je eigen gevoelens opzij en maak je kinderen de prioriteit. Het kan voorkomen dat jullie het niet eens zijn over de scheiding, en één van de ouders niet wil scheiden. Deze situatie is heel vervelend en maakt de scheiding voor beiden vervelend. De kinderen moeten hier echter niet de dupe van worden. Zet daarom jullie eigen gevoelens opzij en zorg ervoor dat de gevoelens van de kinderen voorop staan. Zij zijn tijdens dit gesprek het belangrijkste.

  • Creëer een omgeving waarin ruimte is voor vragen. Dit houdt in dat het gesprek plaatsvindt op een rustig moment waarin de kinderen het gevoel krijgen dat ze vragen kunnen stellen. De sfeer moet daarom veilig en overzichtelijk zijn. Vertel de kinderen ook dat ze alle vragen mogen stellen die er bij hen opkomen, ook wanneer deze niet direct relevant lijken.
  • Houd de uitleg kort en bondig. Vooral voor jonge kinderen is het niet altijd duidelijk wat een scheiding betekent. Leg daarom de focus op de belangrijkste veranderingen die de scheiding teweeg brengt, maar vermijd details die zich afspelen tussen jou en je partner.
  • Toon begrip. Ook hier geldt dat het essentieel is om je eigen gevoelens en die van je partner even opzij te zetten, en begrip te tonen voor de emoties van de kinderen. Het is begrijpelijk en logisch dat ze negatief reageren op het nieuws. Breng hiervoor dan ook begrip op en geef ze de ruimte om hun gevoelens te uiten.
  • Maak afspraken over de toekomst. De meeste kinderen vragen zich tijdens het gesprek af wat er met hen gaat gebeuren. Je kunt eerlijk zeggen dat jullie nog niet precies weten wat er gaat gebeuren, maar dat jullie hier samen over na gaan denken. Vraag ook naar de mening van je kinderen en houd rekening met de wensen die ze hebben. Leg uit dat de scheiding wel veranderingen teweeg gaat brengen, maar dat de kinderen gewoon nog hun vriendjes en familie blijven zien.

 

Belangrijk gedrag dat moet worden vermeden bij het slechtnieuwsgesprek

Er zijn ook verschillende dingen die je beter kunt vermijden tijdens het gesprek:

  • Forceer het moment niet. Het is niet verstandig om het gesprek te voeren wanneer er andere belangrijke zaken gaande zijn, zoals een toetsweek of sportwedstrijd. De kinderen zullen het moeilijk vinden om hun aandacht bij het gesprek te houden en hebben niet de emotionele aandacht om de emoties te verwerken. Wacht liever tot de belangrijke gebeurtenissen achter de rug zijn en stel het gesprek uit naar een later moment.
  • Vermijd het delen van details. Hoewel je misschien wilt dat de kinderen begrijpen waarom de scheiding tot stand is gekomen, is dit niet altijd verstandig. Er kunnen zo verwijten en schuldgevoelens ontstaan die niet terecht zijn. De relatie tussen de kinderen en hun beide ouders is ten aller tijden het belangrijkste. Zet deze niet op het spel als jij en je partner niet meer door één deur kunnen.
  • Romantiseer de scheiding niet. Kinderen voelen altijd aan dat de scheiding niet leuk is. Probeer het dan ook niet te laten lijken alsof de scheiding een positieve zaak is.

Geef de kinderen na het gesprek de ruimte om hun gevoelens te verwerken. De tijd die een kind hiervoor nodig heeft is erg verschillend. Geef aan dat ze altijd vragen mogen stellen en hun gevoelens met je kunnen delen. Neem ook zelf de tijd om de scheiding te verwerken en met je eigen gevoelens om te gaan. Op deze manier biedt je jezelf en je kind een goede basis voor de toekomst.

Hebben jullie minderjarige kinderen? Onze scheidingsprofs zijn gespecialiseerd in scheidingen waar kinderen bij betrokken zijn. Bekijk hier ‘Scheiden en kinderen’.