Wat is een mediator?

Meer weten over scheiden en overige zaken

Een van de manieren van een traject na de scheiding is door middel van mediation. Maar wat doet een mediator nou eigenlijk? Een mediator, degene die de mediation voorzit, is een onafhankelijke bemiddelaar die jou en je ex-partner kan helpen om een scheiding in goede banen te leiden. Een mediator probeert samen met beide partijen een oplossing te zoeken en dient hierin zelf onafhankelijk te zijn. Hierbij is het van belang dat de betrokken partijen tevreden zijn met de overeengekomen oplossing. Deze oplossing wordt vervolgens vaak door de mediator vastgelegd in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst.

Neutrale rol

Om samen tot een oplossing te komen moet een mediator volledig neutraal zijn in de bemiddeling van jullie scheiding. Het mooiste is dat beide partijen samen tot een oplossing komen. Mocht dit echter niet lukken, dan is er altijd nog de mediator die suggesties kan doen. De mediator zal geen voorkeur uitspreken naar één van de partijen. Daardoor kun je vrijuit spreken tegen een mediator en zal diegene jullie gezamenlijk proberen te begeleiden naar een passende oplossing.

Vrijwilligheid en geheimhouding

Het overleggen in de vorm van mediationgesprekken is altijd op vrijwillige basis. Je kan dus nooit gedwongen worden om aan deze gesprekken deel te nemen. Het is bij mediation belangrijk dat er van beide kanten bereidheid is om samen tot een oplossing te komen. Bij een gerechtelijk proces kunnen beide partijen wel gedwongen worden om deel te nemen aan gesprekken. Mediation heeft dus vrijwel geen kans van slagen wanneer de bereidheid van beide kanten er niet is.

Naast de benodigde vrijwilligheid van beide partijen is er ook een verplichting voor de mediator. Alles wat tijdens de mediation besproken wordt is vertrouwelijke informatie. Hierdoor is de mediator dus verplicht tot geheimhouding. Hiervoor moet hij ook een verklaring ondertekenen. In deze verklaring staan afspraken met betrekking tot de geheimhouding. De mediator moet alle gesprekken voor zichzelf houden en mag dit ook niet met een rechter bespreken. Mocht mediation toch niet geschikt zijn voor jullie situatie en stappen jullie naar een advocaat, dan tekent deze advocaat een gelijksoortige geheimhoudingsverklaring.

Wanneer ben je een mediator?

Iedereen in Nederland kan zich mediator noemen. In tegenstelling tot een advocaat is de titel van mediator namelijk geen beschermde titel. Om toch een soort keurmerk met een kwaliteitsregister te hebben is de Mediation federatie Nederland (MfN) opgericht in 2013. Hiermee probeert men onderscheid te maken tussen echte mediators en mensen die alleen maar zeggen dat ze het zijn. De federatie maakt onderscheid in de kwaliteit van mediators middels het toekennen van verschillende certificaten. Hierdoor kun je zien hoe goed een mediator is. Kies daarom bij voorkeur voor een MfN-Registermediator wanneer je verschillende mediators gaat vergelijken.

Wanneer gebruik je een mediator?

Begeleiding door middel van een mediator kan alleen toegepast worden wanneer jij en je ex-partner nog goed door één deur kunnen na de scheiding. Een mediator kan er door middel van gesprekken achter komen of scheiding echt de enige oplossing is. Wanneer jullie ervoor kiezen de scheiding door te laten gaan kan een mediator onder andere het gesprek met je partner begeleiden, helpen om afspraken te maken en helpen om eigendommen te verdelen. De mediator weet alles van een echtscheiding en weet jullie daardoor ook juist te informeren.

Een mediator is de keuze op het moment dat jij en je ex-partner er zonder een rechterlijke procedure uit willen komen. Door middel van mediation verloopt het proces meestal soepel en tevens vrij snel. In dit proces worden de belangen van beide partijen behartigd. Dit process verloopt relatief snel en er hoeven geen advocaten in het proces te komen. Hierdoor vallen de kosten voor scheiding met mediation ook stukken lager uit dan wanneer jullie beiden een eigen echtscheidingsadvocaat moeten inschakelen. Daarnaast wordt er met behulp van mediation vaak een goede verstandhouding tussen jou en je ex-partner gewaarborgd. Dit is zeker van groot belang wanneer er kinderen aanwezig zijn.

Wanneer jullie er niet uit komen door middel van mediation zullen jullie beide een eigen echtscheidingsadvocaat in moeten schakelen. Na meerdere gesprekken zal de rechter er een oordeel over moeten vellen. Dit oordeel zal betrekking hebben op zowel de afspraken die gemaakt zijn tussen jullie als over de verdeling van de gezamenlijke eigendommen.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.6

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig