Waar moet ik rekening mee houden als ik in het buitenland getrouwd ben?

Wanneer je trouwt in het buitenland kan het zijn dat er eigenlijk niet veel anders gebeurt dan wanneer je trouwt in Nederland. Dit is het geval als je op een droomlocatie in het buitenland bent getrouwd, of in het buitenland trouwt maar het huwelijk in Den Haag hebt laten inschrijven. Als beide partners de Nederlandse nationaliteit hebben is het vaak relatief eenvoudig om het huwelijk in Nederland, volgens de Nederlandse wet te laten ontbinden.

 

Beide partners een Nederlandse nationaliteit

Bij situaties waarin beide partners de Nederlandse nationaliteit hebben en in het buitenland trouwen is het Nederlandse recht van toepassing. Je kunt eenvoudig de huwelijksakte opvragen en het scheidingsproces voltooien zoals gebeurt bij huwelijken die in Nederland zijn voltrokken. Tijdens dit proces moeten er net zoals bij reguliere scheidingen in Nederland de wettelijke documenten worden opgesteld. Hieronder vallen onder andere de echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan.

 

1 van de partners heeft een andere nationaliteit

Wanneer jij of je partner een andere nationaliteit heeft, kan een scheiding wat moeilijker zijn. Het kan voorkomen dat je te maken hebt met verschillende rechtssystemen. In sommige gevallen kun je samen met je partner kiezen via welk recht je het huwelijk laat ontbinden.

  • Een Nederlandse rechter is bevoegd om het huwelijk te ontbinden in de volgende situaties:
  • Beide partners wonen in Nederland
  • Beide partners hadden Nederland als laatste verblijfplaats, of één van de partners verblijft nog steeds in Nederland
  • De partner die de Nederlandse nationaliteit heeft, moet ten minste 6 maanden voor de aanvraag in Nederland wonen
  • Wanneer beide partners samen de scheiding aanvragen, moet één van de partners in Nederland wonen
  • De partner die de scheiding niet aanvraagt woont in Nederland

 

Buitenlandse wetgeving

Als je getrouwd bent in het buitenland met een partner die niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kan er soms gekozen worden om een scheiding plaats te laten vinden waarbij buitenlandse wetten van toepassing zijn. in een groot deel van de EU kan men bij een scheiding kiezen uit het recht van het land waar:

  • De partners samenwonen
  • Het echtpaar als laatste heeft samengewoond, en waar één van de partners nog steeds woont
  • Eén van de partners de nationaliteit van heeft
  • De echtscheiding wordt aangevraagd

Het gekozen rechtssysteem heeft een grote invloed op de regels en afspraken die er gelden. In sommige gevallen kan het voordelig zijn om het Nederlands recht te gebruiken wanneer het gaat over financiële zaken zoals de alimentatie. Zoek van tevoren goed uit wat de voor- en nadelen van de verschillende rechtssystemen zijn.

 

Advies van een expert

Door advies in te winnen van een van onze experts behoed je jezelf en je partner voor een complexe scheiding en ongewenste verrassingen. Zeker wanneer jullie allebei een andere nationaliteit hebben is het gewenst om het scheidingsproces online aan te gaan wanneer jullie nog in goed overleg zijn. Dit kan uiteraard via Scheidingsprofs. Als dit niet meer het geval is wordt de situatie een stuk lastiger. Het proces moet dan verlopen via advocaten die wellicht niet dezelfde taal spreken. Probeer er daarom samen zo goed mogelijk uit te komen. Een mediator kan ook worden ingeschakeld om jullie op dezelfde lijn te krijgen. Een scheidingsmediator heeft verstand van het Nederlandse recht en is gespecialiseerd in bemiddeling.