Scheiden met een buitenlandse partner: de taalbarrière.

Wanneer je trouwt met een buitenlandse partner kan het huwelijk zijn voltrokken in Nederland of in het buitenland. De locatie van het huwelijk heeft ook invloed op het recht dat van toepassing is bij een scheiding. Het kan voorkomen dat je uiteindelijk dus een echtscheiding moet regelen volgens de wetten van een ander land. De wetten van een ander land kunnen ervoor zorgen dat een echtscheiding een stuk moeilijker wordt. Daarnaast kan een taalbarrière de scheiding nog complexer maken. De taalbarrière kan echter ook voorkomen wanneer de scheiding wel plaatsvindt volgens het Nederlandse recht, maar één van de partners niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

 

Mediator kan helpen bij taalbarrières

Zo’n taalbarrière is meteen één van de lastigste bijkomstigheden tijdens het scheidingsproces. De communicatie tijdens een scheiding is namelijk één van de belangrijkste zaken. Een scheiding heeft een grote impact op het leven van beide partners. Door goede communicatie en duidelijke afspraken kunnen beide partners elkaar tevreden de hand schudden wanneer de scheiding rond is. Dit is echter lastig wanneer de partners elkaars taal niet vloeiend spreken.

Tijdens een online scheiding wordt een mediator ingeschakeld. Deze zorgt ervoor dat alle zaken goed geregeld worden en er een goede dialoog ontstaat tussen beide partijen. Dit wordt lastig wanneer de mediator en één van de partners niet dezelfde taal spreken. In dit geval moet er een tolk worden ingeschakeld. Wanneer je in Nederland volgens het Nederlandse recht gaat scheiden moeten alle documenten, zoals het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan, ook in het Nederlands worden aangeleverd en ingediend.

 

Waarbij kan Scheidingsprofs helpen

Komen jullie er samen niet uit, en heeft een bemiddeling via een mediator ook niet gewerkt? Dan kan het zijn dat er een hele complexe situatie ontstaat waarbij de communicatie moet verlopen tussen advocaten. In dit geval moeten de advocaten waarschijnlijk ook een tolk inschakelen. Dit proces wordt ingewikkeld en leidt ook tot een negatieve financiële impact. Probeer er daarom altijd eerst samen uit te komen, en schakel liever zo snel mogelijk een mediator in.