Heb je er ooit weleens aan gedacht je kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan? Waarschijnlijk niet. Een scheiding heeft een enorme impact. Het is aan te raden kinderen al in een vroeg stadium bij de scheiding te betrekken. Uiteraard tot een bepaald niveau. Maar kinderen moeten weten wat er aan de hand is, zodat ze zich ook makkelijker kunnen uiten in de scheidingssituatie en hun mening durven te geven.

Kinderen willen gehoord worden tijdens scheiding

Uit onderzoek blijkt dat ouders en kinderen die terugkijken op een scheiding meer gehoord hadden willen worden en toch ook wel vaker over de scheiding hadden willen praten. Dit draagt bij aan een betere verwerking van de scheiding. Kinderen willen weten wat ze kunnen verwachten nu hun ouders gaan scheiden. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en het een plekje kunnen geven.

Betrekken bij het ouderschapsplan

Naast veel praten met elkaar als gezin over de scheiding, is het betrekken bij het ouderschapsplan ook een onderdeel dat bijdraagt aan een betere verwerking. Door ze te betrekken bij de te maken afspraken, voelen kinderen zich echt gehoord en onderdeel van het proces waar het gezin in zit. Het is niet meer iets wat alleen van papa en mama is waar ze simpelweg mee moeten dealen.

Speciale kind-gesprekken

In Ede biedt Maatwerk bij Verlies sinds kort kind-gesprekken aan om ouders en kinderen op weg te helpen bij het mediationtraject waar de ouders hulp bij zoeken. Er vindt eenmalig een kindgesprek plaats waarbij de kinderen hun verhaal kwijt kunnen aan een neutraal persoon. Tijdens dit gesprek wordt er uiteraard rekening gehouden met de leeftijd en behoeftes van het kind en gebeurt het op een laagdrempelige manier. Het voordeel van dit gesprek is dat een kind heel vrijuit kan spreken en niet in een loyaliteitsconflict komt omdat het het gevoel krijgt dat het moet kiezen tussen papa of mama. Tijdens het gesprek komen onder andere vragen aan bod als: weet je waarom papa en mama gaan scheiden? Hoe ervaar je de scheiding? Loop je tegen dingen aan? Wat is voor jou belangrijk waar papa en mama mee rekening moeten houden tijdens de scheiding? Dat soort vragen. De antwoorden die de kinderen geven, kunnen de ouders weer gebruiken bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Het opstellen van het ouderschapsplan moet voor ouders al een heel stuk gemakkelijker zijn als ze weten wat de kinderen graag zouden willen. Moet je zelf aan de slag met het opstellen van een ouderschapsplan? Een handig voorbeeld vind je hier op onze site.