Laten we beginnen met goed nieuws: in 2017 is het aantal scheidingen in Nederland licht gedaald. Vorig jaar waren er 32.678 echtscheidingen, in 2016 waren dat er 33.414. Een daling dus, die de recente cijfers van het CBS laten zien.

Stijging vechtscheiding

Ongeveer 65 % van het aantal scheidingen was vorig jaar op gemeenschappelijk verzoek. Echter is opvallend dat de afgelopen vijf jaar het aantal vechtscheidingen is gestegen van 10 % naar 24 % blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO. Wat is de reden waarom het aantal vechtscheidingen stijgt? De financiën is daarop het antwoord. Steeds vaker wordt dat als doorslaggevende factor genoemd.

Voorkom een dure vechtscheiding

Een scheidingsprocedure is duur. Je moet griffiekosten betalen aan de rechtbank, je hebt een advocaat nodig die je scheiding begeleidt, en zo kan het al snel oplopen tot een paar duizend euro. Wanneer je eenmaal in een vechtscheiding belandt, zal de procedure langer duren, de advocaatkosten oplopen en wordt het een heel duur grapje. Hoe kan je nu voorkomen dat je in een dure vechtscheiding belandt? Wij geven je graag een paar handige en bruikbare tips.

Bespaar op advocaatkosten

Als je allebei een advocaat moet inhuren, is dat erg kostbaar. Een advocaat kost al snel 150 tot 200 euro per uur. Dus dan ben je als snel tussen 2000 en 3000 euro per persoon kwijt. En denk maar niet aan wat het zal worden als je in een vechtscheiding komt. Je kunt besparen op advocaatkosten door beiden een gezamenlijke advocaat te nemen of een mediator in te schakelen. Stel, jullie kunnen het over veel zaken samen al eens worden, dan kan een gezamenlijke advocaat helpen met de laatste zaken of een mediator als er zaken zijn waar jullie samen niet uit komen en jullie gaat begeleiden in het proces om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Daarna kunnen jullie de afspraken vast gaan leggen.

Gebruik een checklist

Een scheiding is chaotisch, complex en emotioneel. Je kunt hierdoor gemakkelijk snel iets vergeten. Bij de Scheidingsprofs hebben we een handige checklist ontwikkeld waarin alle zaken staan die je niet moet vergeten bij je scheiding. Zo helpen wij jou ervoor te zorgen dat je niets vergeet.

Zelf je scheiding regelen

De goedkoopste, en bovendien ook snelste, manier van scheiden in Nederland is online scheiden. Hierbij regel je alles zelf. En dat kan bij de Scheidingsprofs al vanaf € 299,- Wij Jullie vragen online de scheiding aan, ontvangen de papieren die jullie in moeten vullen om het echtscheidingsverzoek in te dienen. Samen maken jullie alle afspraken en leggen dit vast in de toegestuurde documenten. Vervolgens retourneren jullie alles en wordt het echtscheiding door onze juridisch expert voor je aangevraagd met een verzoek tot echtscheiding dat ingediend wordt bij de rechtbank. Je hoeft zelf geen bezoek te brengen aan de rechtbank. Na enkele weken hoor je vanzelf dat de rechter de scheiding heeft bekrachtigd. Een voorwaarde van deze manier van scheiden: jullie kunnen nog goed met elkaar overleggen en hebben geen ruzie.

Er zijn dus een aantal manieren om je scheiding niet te duur te laten worden. Jullie moeten kiezen welke het beste bij jullie situatie past. Maar duizenden euro’s hoeft een scheiding dus echt niet te kosten.