Het gemis van de kinderen is voor veel ouders de moeilijkste periode van de scheiding. Je moet je kinderen immers delen met je ex-partner wat er in de praktijk op neerkomt dat je de kinderen (in veel gevallen) de helft van de tijd moet missen. Vooral tijdens feestdagen zal dit gevoel sterk zijn maar ook tijdens de weekenden en/of weken dat je de kinderen niet hebt zal het gevoel herkenbaar zijn. Troost je, je bent niet de enige gescheiden persoon die dit gevoel heeft. Daarom delen we in deze blog een aantal praktische tips hoe je het gemis van de kinderen na een scheiding kunt verzachten.

 

Tip 1: Accepteer het gemis van je kinderen

Dit punt is wellicht meteen de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Zonder acceptatie zal er immers altijd een vorm van verzet zijn. Uiteraard wil je als ouder je kind niet delen maar jullie zijn wel de ouders die gescheiden zijn. Wellicht ben je enorm blij dat jullie deze stap gezet hebben maar deze keuze heeft ook consequenties. Als ouder heb je de verantwoordelijkheid om met deze gevoelens om te gaan en er op de juiste manier mee te dealen. Dit doe je door ermee te leren leven dat je kind niet meer 24/7 bij je is. Uiteraard hoef je er niet blij mee te zijn maar je kunt het niet veranderen. Door het gemis van je kinderen te accepteren, zul je op een gegeven moment zelfs de tijd “alleen” waarderen.

 

Tip 2: Belast je kind niet met het gevoel van missen

Een fout die veel ouders maken als ze merken dat ze de kinderen wel heel erg missen als ze er niet zijn, is dat ze de kinderen hiermee belasten. Het gevolg is dat het kind zich zorgen gaat maken over jou als hij of zij bij de andere ouder is. Hiermee kun je zelfs een loyaliteitsprobleem veroorzaken. De beste tip die we hierin kunnen geven is dat je jezelf richt op het positieve en dat zijn de tijden dat de kinderen wel bij je zijn. Daarnaast mag je de kinderen wel aangeven dat je ze mist maar dan moet je wel in één adem erbij vertellen dat je ook heel goed voor jezelf kunt zorgen en dat je hoopt dat de kinderen de meest fijne tijd hebben bij de andere ouder. Als je het beste voor hebt met je kinderen wil je dat toch ook?

 

Tip 3: Maak leuke plannen voor jezelf als de kinderen er niet zijn

Een ander belangrijk punt die we zeker met je willen delen is dat je wel leuke plannen voor jezelf maakt als de kinderen niet bij je zijn. Je gaat toch niet bij de pakken neerzitten en steeds maar naar de klok kijken als je vol ongeduld wacht tot de kinderen thuis komen? Plan van tevoren activiteiten in waar je wellicht naar verlangt maar die moeilijk samengaan met je kind. Op deze manier creëer je een positieve mindset!

 

Tip 4: Pak je rust

Het doorlopen van een echtscheidingstraject vraagt veel energie en als je kinderen om je heen hebt is er ook vaak veel drukte in huis. In veel gevallen cijfer je jezelf weg en ben je druk bezig met het verzorgen/ opvoeden van je kinderen. Door dit bij je onder je aandacht te brengen, komen we automatisch terecht op deze tip. Als de kinderen niet thuis zijn is dit hét moment om jouw batterij op te laden! Pak je rust, gun jezelf een extra relax moment en neem even extra de tijd voor jezelf!

 

Tip 5: Voel je vooral niet schuldig!

Heb je het in de tijd dat de kinderen weg waren leuk gehad? Misschien ben je wel uitgegaan, een spannende date gehad of juist even lekker de tijd genomen om enorm uit te slapen en helemaal niets gedaan. Voel je hierover vooral niet schuldig! Hiermee doe je immers zowel jezelf als je kinderen tekort. Misschien zeggen ze het niet met zoveel woorden maar je kinderen willen absoluut dat jij het leuk hebt en gelukkig bent.

Vind je het moeilijk om deze tips in de praktijk te brengen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze Scheidingsprofs kunnen je uiteraard persoonlijk verder helpen met tips en trucs om het gemis van je kinderen na een scheiding te verzachten

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.