Ben je in het buitenland gescheiden? Dan doe je er verstandig aan om deze echtscheiding in Nederland te laten registreren. Je komt dan niet voor onaangename verrassingen te staan bij eventuele volgende stappen in je leven. In dit blog vertellen we je hier alles over.  

 

Waarom een buitenlandse echtscheiding inschrijven in Nederland?

Allereerst het eenvoudige antwoord op de vraag waarom je een buitenlandse echtscheiding het beste kunt inschrijven in Nederland: je kunt er niet vanuit gaan dat dit automatisch gebeurt. Als je dit wel doet, zou je wel eens voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan als je zou willen hertrouwen, een uitkering moet aanvragen of een hypotheek wilt afsluiten. Daarnaast is het goed om te realiseren dat het in veel landen vaak erg lastig is om een bewijs te krijgen dat je bent gescheiden. Hiermee komen we automatisch op het gemak van het opvragen van zo’n uittreksel in Nederland op het moment dat je dat nodig hebt. In de praktijk scheelt dit veel tijd en kosten. Het is voor de volledigheid goed om te vermelden dat het omzetten van je buitenlandse scheidingsakte naar een Nederlandse scheidingsakte dus niet verplicht is maar wel zo praktisch kan zijn.

 

Zo gaat de registratie van een buitenlandse scheiding in z’n werk

Voor de registratie van een buitenlandse scheiding in Nederland, heb je een echtscheidingsbeschikking nodig. Dit is een schriftelijk document waarop weergegeven staat dat de rechtbank het huwelijk ontbindt. Dit is dus het document die je nodig hebt om een echtscheiding in Nederland te laten inschrijven en dus om te laten zetten in een echtscheidingsakte. Het document moet worden aangeleverd in het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Als deze echtscheidingsbeschikking in een andere taal is geschreven, moet het document worden vertaald door een erkende vertaler.

Zoals al aangegeven ontvang je dit document vaak eenmalig en is het vaak lastig om hier nog achteraf aan te komen. Het omzetten van een echtscheidingsbeschikking naar een echtscheidingsakte wordt verzorgd door de gemeente waar je de echtscheiding inschrijft. Na deze inschrijving kan je op ieder gewenst moment een afschrift van de echtscheiding of een kopie van de akte ontvangen. Dit zal in Nederland geen enkel probleem vormen.

 

Waar kun je een buitenlandse echtscheiding inschrijven?

Als je in Nederland bent getrouwd, kun je de echtscheiding inschrijven in de gemeente waar het huwelijk is voltrokken. Als je in het buitenland bent getrouwd, kun je de echtscheiding inschrijven bij de gemeente Den Haag. Je kunt hiervoor terecht bij de afdeling Landelijke Taken. Dit kan echter alleen als je het buitenlandse huwelijk al eerder hebt geregistreerd in Den Haag, dus als je een buitenlandse huwelijksakte hebt omgezet naar een Nederlandse huwelijksakte. Je huwelijk moet dus ingeschreven staan in Nederland anders is er geen echtscheiding aan te verbinden. In dat geval kun je jouw echtscheiding helaas niet inschrijven in Nederland. Tot slot is het goed om voor de volledigheid te vermelden dat je een buitenlandse echtscheiding in ons land kunt laten registreren als je in Nederland bent komen wonen.

Heb je vragen over dit onderwerp of kunnen we je persoonlijk van advies voorzien?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze Scheidingsprofs. Dit geldt ook voor als je in het buitenland woont en in Nederland je scheiding wil regelen.

 

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.