Wisselstress, ook wel bekend als ‘scheidingsstress’, verwijst naar de emotionele spanning die kinderen ervaren wanneer ze heen en weer gaan tussen de huizen van gescheiden ouders. Deze stress kan zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder angst, verdriet, verwarring, boosheid, en gedragsproblemen. Het is belangrijk om te begrijpen dat wisselstress een normale reactie is op de veranderingen en onzekerheid die gepaard gaan met een scheiding, maar dat er zeker manieren zijn om deze stress te verminderen en ervoor te zorgen dat jullie kinderen hier zo min mogelijk last van ervaren. 

Hoe zorg je voor een soepele wisseling?

Als ouder is het van het grootste belang om tijdens het wisselen met je kinderen een positieve houding te behouden. Laat je kinderen zien dat je blij bent om hen te zien en dat je begrip hebt voor eventuele emoties die ze ervaren. Voelen ze zich even niet prettig? Dan ben jij er als ouder om ze te helpen en hun verhaal aan te horen als ze dit graag willen. Voorbereiding is eveneens belangrijk. Help je kinderen om zich voor te bereiden op de wisseldag door hen te vertellen wanneer het zal gebeuren en wat ze kunnen verwachten; dit kan namelijk al enige angst verminderen.  Bied je kinderen daarnaast de mogelijkheid om controle te hebben over hun spullen en hun omgeving in beide huizen. Dit geeft een gevoel van stabiliteit en neemt onzekerheid weg, spullen kunnen en mogen ook wisselen als dit gewenst is en je kind heeft op deze manier controle. Ten slotte, werk samen met je ex-partner om de overgangen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit omvat het plannen en coördineren van schema’s en het oplossen van eventuele conflicten buiten het zicht en gehoor van jullie kinderen.

Respect voor de wisseling, ook en zeker als ouder

Een groot aspect bij het wisselen is je gedrag als vader en moeder. Zeker op het moment dat je kinderen bij je ex-partner zijn. Wisselen is namelijk ook voor jou, als achterblijver, niet altijd leuk. Des te belangrijk om hier wel positief mee om te gaan, juist om stress bij je kinderen te voorkomen. Laat je kinderen zien dat je blij bent dat ze tijd doorbrengen met de andere ouder. Begrijp dat deze tijd belangrijk is voor hun band en groei, en vermijd constant bellen of appen tijdens hun tijd samen. Geef ze de ruimte om die band te versterken. En vergeet niet dat elk kind uniek is. Houd rekening met de leeftijd en behoeften van je kinderen. Pas je benadering aan om aan hun individuele behoeften te voldoen. Oudere kinderen hebben mogelijk behoefte aan meer autonomie en privacy, terwijl jongere kinderen misschien meer geruststelling en nabijheid nodig hebben.

De hulp van onze experts inschakelen?

Onthoud dat het belangrijkste doel is om de overgangen zo vredig mogelijk te maken voor je kinderen. Door een positieve en ondersteunende houding aan te nemen en hun behoeften voorop te stellen, kun je helpen om de wisselstress te verminderen en hen te ondersteunen tijdens deze uitdagende periode. Lukt het je echt niet om hieruit te komen of ben je nog niet zover en wil je gaan scheiden met behulp van Scheidingsprofs? Dan ben je van harte welkom om contact op te nemen. De experts van Scheidingsprofs beschikken over de juiste kennis om advies te geven op dit gebied en je te helpen bij het nemen van de juiste beslissing. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling en weten alles wat betreft scheiden en kinderen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.