Als je als buitenlandse inwoner van Nederland besluit om te scheiden, kan dit van invloed zijn op je verblijfsvergunning als je hiervoor afhankelijk was van je echtgeno(o)te. Het is goed om je hierin te verdiepen omdat de grond waarop je verblijfsvergunning gebaseerd is een wijziging heeft ondergaan. Wat zijn de gevolgen van een scheiding op een verblijfsvergunning? Wij zetten een aantal scenario’s op een rijtje.

 

Informeer je goed over het gevolg van scheiden op verblijfsvergunningen

Het verbreken van je huwelijk kan gevolgen hebben voor je verblijfsvergunning. Deze is door het IND afgegeven omdat je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Omdat de situatie nu veranderd is, kan het recht op een verblijfsvergunning vervallen zijn. Dit kan als gevolg hebben dat de IND de verblijfsvergunning intrekt. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Er zijn diverse situaties te benoemen waarbij de IND een andere verblijfsvergunning zal afgeven. Hoewel iedere situatie anders is benoemen we hieronder een aantal voorbeelden waarbij dit het geval kan zijn.

Voor de volledigheid willen we je erop wijzen dat dit voorbeelden zijn. Voor informatie over specifieke persoonlijke situaties verwijzen we je graag door naar de IND. Het is aan te raden om jezelf hierover te informeren voordat je start met de scheiding.

  • Als je meer dan 5 jaar een verblijfsvergunning hebt bij je partner en je hebt aan alle voorwaarden voldaan, kun je wellicht een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen. Deze verblijfsvergunning heet officieel een ‘verblijfsvergunning humanitair niet tijdelijk’. Uiteraard zijn er voorwaarden gesteld aan het verkrijgen van deze verblijfsvergunning. Je vorige verblijfsvergunning moet bijvoorbeeld minimaal 5 jaar geleden zijn afgegeven voor een verblijf bij dezelfde partner. Deze partner moet van Nederlandse afkomst zijn of in bezit zijn van een vaste verblijfsvergunning. Tot slot moet je in bezit zijn van een inburgeringsdiploma (of vrijgesteld zijn hiervan).
  • Als je minder dan 5 jaar een partner gerelateerde verblijfsvergunning had, kan een nieuw verblijfsdoel je het recht geven om in Nederland te blijven. Er zijn uiteraard werk- of studie gerelateerde verblijfsdoelen maar het verblijf (opvoeding en verzorging) van minderjarige Nederlandse kinderen is ook een verblijfsdoel.
  • Als je uit een EU-land, EER-land (Europese economische ruimte) of Zwitserland komt mag je volgens de Europese regels in Nederland wonen, werken, een bedrijf beginnen en/of studeren. Je mag zonder partnerschap in Nederland verblijven gedurende de periode waarin je een van deze activiteiten verricht.
  • Als je van Turkse afkomst bent gelden iets andere regels. In dat geval mag je immers na 3 jaar een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen. Deze verblijfsvergunning wordt afgegeven op basis van de geldende afspraken tussen de Europese Unie en Turkije.

 

Hulp bij het vormgeven van een echtscheidingstraject

Als je voor jezelf (met behulp van het IND) in kaart hebt gebracht wat de gevolgen zijn van een scheiding op een verblijfsvergunning en je hebt alle benodigde stappen ondernomen, kun je verder gaan met het uiteindelijke doorlopen van het echtscheidingstraject. Gelukkig hoeft dit geen langdurig traject te zijn. Onze Scheidingsprofs helpen je hier graag bij. Ontdek hier je mogelijkheden voor het aanvragen van een scheiding en op welke manier wij je hierbij kunnen helpen.