Echtscheidingsmediation is een zeer populaire vorm van het doorlopen van een echtscheidingstraject en kent diverse praktische voordelen. Dit maakt de drempel om voor echtscheidingsmediation te kiezen een stuk lager maar het is goed om te realiseren dat dit traject niet voor iedere situatie geschikt is. Daarnaast kan het gebeuren dat echtscheidingsmediation stuk loopt. Het is belangrijk om vooraf te weten wat de gevolgen zijn als deze situatie zich voordoet. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

 

Wat is echtscheidingsmediation?

Echtscheidingsmediation is een vorm van het doorlopen van een echtscheidingstraject waarbij het scheidende stel gebruik maakt van de adviserende en begeleidende rol van een echtscheidingsmediator. De achterliggende gedachte van echtscheidingsmediation is dat de scheidende partners zelf de benodigde keuzes en afspraken maken die van belang zijn om het huwelijk te ontbinden. Zij doorlopen hiervoor gezamenlijk het traject waarbij zij gebruik kunnen maken van de ondersteuning van de echtscheidingsmediator. Deze persoon zal het stel begeleiden gedurende het doorlopen van het gehele echtscheidingstraject maar ook als bemiddelaar optreden als het stel zelf dreigt vast te lopen in het proces.

 

De rol van de echtscheidingsmediator

Het feit dat een scheidend stel gezamenlijk gebruik maakt van de diensten van een echtscheidingsmediation geeft richting aan de rol die deze expert vervuld. Een echtscheidingsmediator heeft immers een neutrale, adviserende en begeleidende rol. Deze persoon zal op geen enkele manier een mening vormen om beïnvloeding van het traject te voorkomen.

 

Waarom kiezen voor echtscheidingsmediation?

Zoals aangegeven kent echtscheidingsmediation een aantal praktische voordelen. Voor veel scheidende stellen is het financieel oogpunt de belangrijkste beweegreden om voor echtscheidingsmediation te kiezen. Je maakt met je ex-partner immers gezamenlijk gebruik van de diensten van een expert waardoor je een flinke kostenbesparing realiseert. Daarnaast kun je zelfs een keuze maken met betrekking tot de intensiteit van de begeleiding en kan deze ondersteuning zelfs volledig online worden aangeboden. Het zelfstandig karakter van echtscheidingsmediation zorgt ervoor dat je als scheidend stel voor een groot gedeelte zelf het tempo van het doorlopen van het traject kan bepalen. Dit betekent dat een scheiding desgewenst binnen een zeer kort tijdsbestek kan worden doorlopen.

 

Voorwaarden doorlopen echtscheidingsmediation

Het is goed om te realiseren dat aan het doorlopen van een echtscheidingsmediation traject enkele voorwaarden verbonden zijn. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat je nog “on speaking terms” bent met je ex-partner en dat jullie er beiden het vertrouwen in hebben dat jullie samen tot deze belangrijke afspraken kunnen komen. Dit kan niet als je behoorlijk in conflict bent met elkaar of dat er sprake is van een te ingewikkelde situatie. Tot slot is het van belang dat beide partners het volledig eens zijn dat het echtscheidingstraject op deze manier wordt doorlopen. Op het moment dat er bij een van de partners weerstand ontstaat, kan echtscheidingsmediation snel stuklopen.

 

Belangrijkste redenen dat echtscheidingsmediation stuk loopt

De belangrijkste redenen dat echtscheidingsmediation stuk loopt is dat scheidende partners toch met elkaar in conflict raken gedurende het doorlopen van het traject. Dit is niet altijd even verwonderlijk in een emotionele periode als een echtscheiding. Daarnaast kan het gebeuren dat de partners er gedurende het traject achter komen dat de situatie toch te ingewikkeld is om zelf op een overwogen manier alle keuzes en beslissingen te maken. Tot slot kan het gebeuren dat een of beide ouders het vertrouwen in het traject of in de echtscheidingsmediator zelf verliest.

 

Wat gebeurt er bij het stuklopen van een echtscheidingsmediation traject?

Bij het stuklopen van een echtscheidingsmediation traject zal het proces worden stopgezet. Het scheidend stel staat dan voor de keuze om zich te wenden tot een andere echtscheidingsmediator of de partners moeten hun individuele belangen laten vertegenwoordigen door twee afzonderlijke echtscheidingsadvocaten. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de voortgang van het traject want er zal een stagnatie optreden. Daarnaast heeft dit uiteraard financiële gevolgen want er zullen kosten gemaakt zijn voor het doorlopen van het echtscheidingsmediation traject. Het is dus belangrijk om op een open en eerlijke manier voor jullie zelf te bepalen of echtscheidingsmediation bij jullie en bij de ontstane situatie past.

 

Helemaal opnieuw beginnen?

Moet je helemaal opnieuw beginnen bij het stuklopen van echtscheidingsmediation? Gelukkig hoeft dit zeker niet het geval te zijn. De gemaakte afspraken kunnen “meegenomen” worden gedurende de vervolgstappen die gemaakt worden binnen het traject. Hiermee kan de voortgang van de scheiding (deels) bewaakt worden en een besparing gedaan worden op de kosten. Het is dan verstandig om de dan al gemaakte afspraken vast te leggen op papier zodat de “nieuwe experts” zich hier niet meer over hoeven te buigen. Ons advies is dan ook om niet de emoties de overhand te laten krijgen als echtscheidingsmediation stuk loopt maar samen te kijken wat de beste rationele oplossingen zijn. Dit is zeker niet de makkelijkste opgave maar onze Scheidingsprofs staan klaar om jullie hierin te ondersteunen.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.