Misschien trek je bij het lezen van deze kop je wenkbrauwen op en denk je, dat soort dingen gebeuren toch helemaal niet? Neem van ons aan dat het tegendeel helaas waar is en dit wel degelijk zo nu en dan gebeurt. Een scheiding is namelijk niet iets wat alleen plaats vindt als de kinderen al geboren zijn of als je nog geen kinderen hebt. Een scheiding kan in iedere levensfase voorkomen, dus ook als de vrouw zwanger is en het kindje nog geboren moet worden. Ga je on speaking terms uit elkaar en heb je ondanks de scheiding toch samen een naam weten uit te kiezen dan is er weinig om je druk over te maken als één van beide ouders de pasgeboren spruit gaat aangeven bij de gemeente. Anders kan het echter liggen als jullie wat minder vriendelijk uit elkaar gegaan zijn of nog midden in een (v)echtscheiding liggen. Want wat nou als je ex partner een andere naam voor je kind kiest bij de geboorteaangifte? Wij vertellen er meer over.

 

Na de bevalling het kind aangeven bij de gemeente, de zogenaamde geboorteaangifte

Na de bevalling komt het vaak voor, dat iemand anders dan de moeder de geboorte aangeeft bij de gemeente. Meestal is dit dan de vader, maar het kan bijvoorbeeld ook door een grootouder gedaan worden. Jullie hebben samen een naam gekozen en degene die de aangifte doet, geeft deze naam op bij de geboorteaangifte. Met andere woorden, deze naam komt dan in de registers van de burgerlijke stand te staan en op grond van de Nederlandse wet is deze naam definitief.

Nu kan het gebeuren dat jullie inmiddels gescheiden zijn of in scheiding liggen. Zoals aangegeven is er weinig tot niets aan de hand als jullie on speaking terms zijn. In de praktijk wil het echter wel eens voorkomen dat ouders elkaar, op het moment van de geboorte van het kind, helemaal niet zo aardig vinden en dat speaking terms volledig van tafel zijn. Sterker nog, in het geval van een vechtscheiding kan het zelfs zo zijn dat de ouders elkaar de tent uitvechten over alles wat ze maar kunnen bedenken, zo ook over de naam van de pasgeboren kleine spruit. Het komt dan ook meer dan eens voor, dat degene die de geboorteaangifte doet, een compleet andere naam aan het kind geeft dan oorspronkelijk overeengekomen was. Al is het maar om dwars te liggen en de ander zo veel mogelijk pijn te doen.

 

Mijn ex partner heeft een andere naam aan ons kind gegeven, wat nu?

Als de geboorteakte eenmaal is opgemaakt is het wijzigen van een naam niet zomaar even gebeurd. Zoals aangegeven komt deze naam in de registers van de burgerlijke stand te staan en is dit volgens de wet bindend. Het is dus niet zo dat de andere partij morgen naar de gemeente kan gaan en de naam weer in de oorspronkelijk gekozen naam kan laten wijzigen. Je snapt dat hier anders geen einde aan zou komen. Vandaag staat vader op de stoep, morgen moeder, en zo maar door.

Zit jij dus in de situatie waarin je ex een andere naam aan jullie kind gegeven heeft? Dan is de enige manier om dit te wijzigen, de gang naar de rechter. De gemeente mag de akte namelijk alleen nog wijzigen als er sprake is van een kennelijke schrijf- of spelfout, of een andere misslag. Is dit niet het geval dan zal de rechter hier een beslissing in moeten nemen. Beide partijen zullen dan een advocaat in de arm moeten nemen en aan moeten kunnen tonen waar het precies “mis” is gegaan. Daarbij is het de vraag of één van beide ouders gelijk krijgt. In veel gevallen krijgen de ouders als huiswerk mee, dat zij samen alsnog moeten proberen om een naam, die zij beide mooi vinden, uit te kiezen.

Heeft jouw ex partner een andere naam aan jullie kind gegeven dan oorspronkelijk de bedoeling was? Neem dan contact op met onze Scheidingsprofs. Met hun jarenlange ervaring kunnen zij jou met raad en daad terzijde staan.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.