Wat gescheiden hetero’s nog kunnen leren van omgang met je ex

De omgang met je ex na de scheiding is meestal alleen nog noodzakelijk en belangrijk als er (jonge) kinderen zijn. Maar hoe wordt er met elkaar echt omgegaan na een scheiding? En is het zo dat homo’s een betere relatie met hun ex hebben na een scheiding dan hetero’s? Een tweetal journalisten van Trouw deed er onderzoek naar.

Scheidingsfeitjes

Eerst een paar scheidingsfeiten op een rij. Volgens de meest recente cijfers van het CBS eindigt nu ongeveer 38,8 % van de huwelijken in een scheiding. De huwelijken duren gemiddeld 15,1 jaar. Mannen zijn gemiddeld 47,4 jaar oud als ze gaan scheiden, vrouwen wat jonger namelijk 44,2.

Relatie met je ex

Een relatie met je ex, ook wel ‘nahuwelijk’ genoemd, horen we niet vaak bij hetero’s. Daar is het meer praktisch, noodzakelijk en zo goed mogelijk omwille van de kinderen. Bij homo’s zagen de journalisten dat vele malen minder. Daar hielden ze veel vaker hun ex in hun nieuwe leven. Keiharde cijfers zijn er niet, maar het lijkt er wel op dat homo’s een veel betere band met elkaar blijven hebben na hun scheiding. De homo’s en lesbiennes die de journalisten spraken, zijn altijd nog contact blijven houden en konden goed met elkaar praten. Ze konden vaak goed advies geven als de ander ergens mee zat, omdat ze elkaar zo goed kennen. Bovendien lijkt het zo te zijn dat homo’s op een modernere manier met elkaar omgaan, als gelijkgestemden. En hetero’s toch vrij traditioneel zijn qua relaties en scheidingen. Ook blijkt uit een Amerikaans onderzoek uit 2003 dat homo’s veel beter zijn in het bespreekbaar maken van problemen en conflicten veel eerder en beter met elkaar uitpraten. Er zijn vaak geen kinderen, dus niet echt een ‘bindmiddel’ in de relatie, dus gaan ze doorgaans voorzichtiger om met het uiten van kritiek en zoeken ze naar een respectvolle manier om zaken die ze niet aanstaan met elkaar te bespreken.

Hetero’s kunnen vooral dus leren van homo’s als we het hebben over communicatie, respect naar elkaar en elkaar in je waarde laten. Als hetero’s dat meer zouden doen, dan kan je ook op een veel leukere manier met elkaar omgaan na je scheiding. Zeker als je kinderen hebt. Voor hen is dat het belangrijkste. Je bent geen gezin samen meer, maar nog wel samen de ouders die goed met elkaar omgaan zonder ruzie. Wil je samen goed scheiden zonder veel gedoe en kan je bij bepaalde zaken wel wat hulp gebruiken omdat je er samen niet uit komt? Dan is bemiddeling wellicht een idee. Je kunt dan samen zonder ruzie je scheiding afronden met wat hulp van een professional en kan je een basis leggen voor goed contact in de toekomst.