Heb je wel eens nagedacht wat het beste moment is om je scheiding te regelen? Je kunt je er wellicht niets bij voorstellen maar het beste moment om met je partner te praten over een eventuele scheiding is als je huwelijk nog goed is. Er zijn zelfs stellen die er voor kiezen om nog voor hun trouwen te praten over een eventuele echtscheiding. Waarom dit een verstandige keuze is, ontdek je in dit blog.

 

Een scheiding overkomt mij niet… of toch wel?

Wist je dat één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding? Dit is een cijfer waarbij er gekeken is naar het aantal huwelijken. Als we het aantal verbroken relaties van ongehuwden (dus mensen met een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract) erbij optellen, ligt dit getal nog hoger. Als je net getrouwd bent, of je lief net ten huwelijk hebt gevraagd, wil je hier uiteraard niet aan denken. “Een scheiding overkomt mij niet. Met mijn relatie zit het super goed”, is de algemene gedachtegang op de roze wolken. Het kan echter zomaar zo zijn dat jullie een van de drie stellen zijn die uit elkaar gaan want die roze wolk kan van kleur veranderen. Als dat het geval is, kun je er maar beter voor zorgen dat je alles goed hebt voorbereid.

 

Waarom het van groot belang is om goed over je scheiding na te denken

Als je wat meer artikelen hebt gelezen op deze website, ben je je er ongetwijfeld van bewust dat van groot belang is om goed over je scheiding na te denken. Tijdens het doorlopen van een echtscheidingstraject komt er veel op je af en moet je/ moeten jullie belangrijke toekomstgerichte keuzes maken zodat jullie beiden aan een nieuw hoofdstuk in je leven kunt beginnen. Het is dan zeker niet uitgesloten dat je emotionele gevoelens de overhand nemen en je rationele gedachtegang naar de achtergrond wegdrukt. Als je in deze mix van emoties terecht komt, wordt het zeer lastig om samen een scheidingstraject op een snelle, efficiënte en eerlijke manier te doorlopen. In de praktijk merk je dat dat weinig mensen het nog kunnen opbrengen om afspraken te maken ten gunste van de ander en over de situatie van de ex-partner mee te denken. Als je op zo’n moment nog je scheiding moet regelen, ben je eigenlijk al te laat en kan dit traject een zeer veel tijd in beslag nemen en vooral kostbaar worden.

 

Scheiding regelen als je huwelijk nog goed is

Uit het bovenstaande kun je opmaken dat we het adviseren om je scheiding te regelen als je huwelijk nog goed is. Het is uiteraard geen fijn gesprek om te voeren maar wel verstandig om een aantal zaken te regelen en afspraken te maken voor het geval dat een huwelijk mis gaat. Hierbij is het verstandig om in ieder geval alvast te kijken naar de drie belangrijke punten: het inkomen, het vermogen en het pensioen. Het komt immers vaak voor dat een van de partners met lege handen overblijft na een scheiding. Dit is uiteraard geen situatie waar jullie nu aan moeten denken! Op het moment dat jullie gelukkig samen zijn, ben je veel beter in staat om rationeel na te denken en eerlijke afspraken met elkaar te maken.

Bij een gelukkig huwelijk je scheiding regelen? Zie het als een huwelijksverzekering.
Het maken van afspraken met betrekking tot een eventuele scheiding bij een gelukkig huwelijk is ook financieel gezien een verstandige keuze. Je kunt voor het vormgeven van deze afspraken gebruik maken van de diensten van een echtscheidingsmediator. Deze expert kan jullie helpen met het formuleren en vastleggen van jullie afspraken. Dit is een relatief voordelige oplossing waarbij je zeker bent dat je in een later stadium niet voor vervelende verassingen komt te staan. Daarnaast profiteer je van een groot financieel voordeel als jullie daadwerkelijk uit elkaar gaan. De belangrijkste afspraken zijn dan al gemaakt waardoor jullie het scheidingstraject relatief eenvoudig kunnen doorlopen. De kans dat jullie gebruik moeten maken van afzonderlijke echtscheidingsadvocaten wordt hierdoor een stuk kleiner. De keuze voor online scheiden (met alle bijbehorende voordelen) is dan een zeer reële optie. Als je al deze kosten tegen elkaar wegzet, wordt het je al snel duidelijk wat op financieel gebied de meest gunstige keuze is. Je kunt het dus gerust zien als een vorm van een huwelijksverzekering als je ervoor kiest om bij een gelukkig huwelijk je scheiding te regelen. Het is een wat zwaar en vervelend gesprek maar als jullie deze stap hebben gezet is het een goede reden om gezellig samen het goede huwelijk te vieren en te genieten van elkaar!

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.