Uit een recent onderzoek onder stellen die de laatste twee jaar uit elkaar zijn gegaan, blijkt dat ongeveer een kwart van de scheidende stellen niet open staat voor online scheiden. Opvallend hierbij is dat de voornaamste redenen die hiervoor worden aangevoerd niet helemaal overeenkomen met de praktijk. Hieruit blijkt dat scheidende stellen zichzelf vaak beperken in hun keuzes door onwetendheid over de mogelijkheden.

 

Online scheiden, een van de opties om snel en eenvoudig uit elkaar te gaan

Steeds meer persoonlijke zaken worden online afgehandeld. Het internet wordt onder andere gebruikt om te bankieren, vergunningen bij de gemeente op te vragen en om de belastingaangifte te doen. Daarnaast hebben steeds meer bedrijven de mogelijkheden van het thuiswerken ontdekt. Ook het online scheiden is al jarenlang een van de opties om snel en eenvoudig uit elkaar te gaan. Uit de onderzoeksresultaten van Kantar, die in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) een onderzoek heeft uitgevoerd naar de keuzes van recent gescheiden stellen, blijkt de interesse in online scheiden ook zeker aanwezig is. De onderzoeksresultaten wezen uit dat een kwart van de scheidende stellen niet open staan voor online scheiden.

 

Waarom veel stellen de keuze voor online scheiden overwegen

Ruim de helft van de ondervraagde stellen gaf aan dat online scheiden een geschikt alternatief kan zijn in een situatie waarbij er weinig geschillen zijn. Veel stellen zien de efficiëntie van deze vorm van scheiden als groot voordeel. Daarnaast wordt de voordelige prijsstelling van online scheiden ook als groot pluspunt gezien. Online scheiden is de goedkoopste vorm van scheiden.

 

Misvattingen vormen de basis waarom stellen niet openstaan voor online scheiden

Een opvallende conclusie die uit de onderzoeksresultaten getrokken kan worden is dat een aantal misvattingen de basis waarom stellen niet openstaan voor online scheiden. Veel stellen geven immers aan niet de keuze willen maken voor online scheiden omdat ze graag gebruik willen maken van persoonlijke begeleiding bij het doorlopen van het traject. Dit behoort echter wel tot de mogelijkheden aangezien onze Scheidingsprofs pakketten aanbieden waarbij het contact met de scheidende partners (ook) plaats zal vinden via video calls. De ervaring leert dat deze digitale technologie van een dusdanig uitstekende kwaliteit is dat deze optie weinig tot niets in ervaring onderdoet voor fysieke afspraken. Het is zelfs een efficiëntere oplossing.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat veel scheidende stellen er de voorkeur aangeven om zich in deze situatie te laten begeleiden door een professionele onafhankelijke derde partij en om die reden niet de keuze maken voor online scheiden. Ook dit is echter een misvatting. Onze Scheidingsprofs zijn immers onafhankelijke mediators die als volkomen neutrale derde persoon begeleiding zal bieden bij het doorlopen van het traject. Daarnaast staan onze mediators ingeschreven in de registers van de Mediators federatie Nederland (MfN). Dit is een belangrijk gegeven want deze federatie streeft ernaar dat mediators in Nederland een bepaalde kwaliteit hebben en zij willen deze kwaliteit ook borgen. Hierop wordt streng gecontroleerd.

 

Meer informatie of persoonlijk advies over online scheiden

Ruim 30% van de scheidende stellen geeft aan dat online scheiden geen overweging is geweest omdat zij niet bekend waren met online scheiden. Scheidingsprofs helpt je echter graag verder met meer informatie of persoonlijk advies over online scheiden. Scheidende stellen kunnen hiervoor vrijblijvend contact met ons opnemen. We informeren je graag over de mogelijkheden hierin zodat je een overwogen keuze kunt maken of online scheiden een optie voor jullie is. Verkeerde aannames en onwetendheid hoeven je immers niet te beperken in het zetten van de belangrijke eerste stap in een echtscheidingsproces.