Voor of na de feestdagen scheiden blijkt voor veel stellen een lastige keuze te zijn. De meeste mensen vinden dat ze de feestdagen niet mogen verpesten en wachten tot januari om de stap te zetten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ieder jaar na de feestdagen een piek in het aantal echtscheidingen waar te nemen is. Het is het absolute hoogseizoen voor mediators en echtscheidingsadvocaten, hoe vreemd dat misschien ook mag klinken. Maar waarom zou je wachten tot na de feestdagen? Een scheiding komt immers niet zomaar uit de lucht vallen. Vaak wordt hier al maanden over nagedacht. Is het dan niet beter en eerlijker voor alle partijen om vóór de feestdagen al de stap te zetten? In dit artikel gaan we daarom wat dieper op de vraag “vóór of na de feestdagen scheiden?” in. 

Waarom een piek in scheidingen na de feestdagen? 

Dat er, na de feestdagen, een piek in scheidingen waar te nemen is, is misschien helemaal niet zo vreemd als je in eerste instantie zou denken. Hoewel iedereen wel bekend is met het ideale plaatje van lichtjes, kerstboom, cadeautjes en vooral gezelligheid blijkt de werkelijkheid, in veel gevallen, compleet het tegenovergestelde. Over het algemeen is de aanloop naar kerst een razend drukke en stressvolle periode. Wanneer relaties al onder druk staan is deze tijd van het jaar de ultieme beproeving. Cadeaus kopen, overvolle weekenden, de donkere dagen voor kerst waar meer mensen last van hebben dan ze toe willen geven, schoonfamilie, de jaarlijkse sneer van je schoonmoeder, kerstdiners voorbereiden, een drukke tijd op het werk, een borreltje te veel en plotseling continu samen zijn. In veel gevallen is het net de druppel die de emmer doet overlopen. 

Waar doe je goed aan?

Vertel je vóór de feestdagen aan je partner dat je wilt scheiden? Of hou je nog een paar maanden vol tot na de feestdagen? Het is een lastige keuze en waar doe je goed aan? Vaak wordt er in de omgeving geroepen dat je je eigen emoties maar aan de kant moet zetten en in het belang van de kinderen moet acteren. Maar als je echt naar je gevoel gaat kijken, kan je dat dan nog wel? Is dat echt het beste voor jullie als ‘gezin’? Wees je er van bewust dat kinderen het aanvoelen als hun ouder(s) niet goed in hun vel zitten. Vaak hebben kinderen het allang door als het niet helemaal lekker loopt tussen papa en mama. Met andere woorden, als je besluit om de act van je leven te spelen om de scheiding over de feestdagen heen te tillen, hebben de kinderen hier ongetwijfeld last van. Ze voelen dat er iets boven hun hoofd hangt en de feestdagen zijn ongewild alsnog verpest, met het bijkomende risico dat de bom nog tijdens de kerst of de jaarwisseling barst. Is dat werkelijk wat je wilt?

Vóór de feestdagen eerlijk zijn tegen elkaar

In Engeland hebben ze zo’n mooie term voor het opzetten van een ‘oh-wat-hebben-we-het-toch-goed-en-gezellig-met-elkaar’ masker. Daar noemen ze dat: “keeping up appearances”. En dat is nu precies wat je niet moet doen. Dit kost namelijk heel veel energie en zorgt er juist voor dat de innerlijke druk en spanning zich verder opbouwt. Beter is het om al vóór de feestdagen eerlijk tegen elkaar (en de kinderen) te zijn. Bespreek wat je dwars zit en dat je over een scheiding nadenkt. 

De boodschap dat je uit elkaar wilt gaan, brengt veel emoties met zich mee. Geef je partner daarom wat ruimte om deze eerste hevige emoties te verwerken. Dat geldt uiteraard ook voor jouzelf. Betrek de kinderen er pas bij als de boodschap bij je partner wat is ingedaald. Voor je kinderen kan gelden dat de kerstvakantie een goed moment is om te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Zij hebben dan ook de tijd en rust om de impact van deze boodschap te verwerken. Betrek de kinderen hier ook bij op een manier die past bij hun leeftijd. Belast ze niet met jullie relatieperikelen, maar focus uitsluitend op de invulling van de kerstvakantie.

Hulp nodig?

Mocht je besluiten om vóór of na de feestdagen definitief uit elkaar te gaan en heb je hier hulp bij nodig, neem dan contact op met onze Scheidingsprofs. Zij kunnen je met raad en daad bijstaan en begeleiden bij het doorlopen van het scheidingstraject.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.