Scheiden als je minderjarige kinderen hebt is misschien wel het vervelendste wat je kan gebeuren. Het gezinsleven gaat compleet veranderen hierdoor. Vooral voor de kinderen is het moeilijk. Hoe ga je als ouders hier het beste mee om? Je gaat als echtpaar uit elkaar, maar je blijft beiden ouders en die taak wil je zo goed mogelijk blijven vervullen. In Denemarken hebben ze hier wat op bedacht.

Reflectie

In Denemarken is scheiden een fluitje van een cent. Het kost slechts 50 euro. Je vult online een formulier in en binnen een week ben je gescheiden. Daar moeten we ook bij vermelden dat Denemarken de hoogste scheidingscijfers van Europa kent. Bijna de helft van de getrouwde paren gaan een keer uit elkaar. Daar heeft de Deense overheid wat voor bedacht: een nieuw scheidingsbeleid. Sinds begin april moeten scheidende ouders in Denemarken online een cursus volgen en krijgen ze een verplichte reflectieperiode van drie maanden. Tijdens deze periode krijgen de ouders en kinderen een therapie aangeboden die het effect van de scheiding op de kinderen onderzoekt. Ouders wordt onder andere duidelijk gemaakt wat de impact van de scheiding op de kinderen is en hoe je als ouders je kinderen het beste kunt ondersteunen. De nieuwe aanpak is onderzocht bij 2700 Denen en depressie, angst en stress kwamen aanzienlijk minder voor. Het zou dus wel helpen de ouders beter het proces van scheiden door te lopen en ze leren hoe ze de kinderen erbij kunnen helpen. Wie weet is het idee van een cursus bij scheiden voor ouders ook een goed idee voor ons land.

Vriendschappelijk scheiden

Niet alleen in Denemarken zien we het, maar ook in ons land is het zo klaar als een klontje dat kinderen veel minder lijden onder de scheiding als de ouders op een goede vriendschappelijke manier uit elkaar gaan. Een cursus die je als ouders hierin begeleidt zou ideaal kunnen zijn. En er zou ook niets mis mee zijn als deze cursus verplicht zou worden gesteld voor echtparen met minderjarige kinderen. Een basis van vertrouwen is er voor de kinderen als er geen geruzie is en de ouders elkaar respecteren. Deze manier van scheiden geeft veel meer rust en minder chaos. Een online scheiding past hier bijvoorbeeld goed bij. Je regelt dan je scheiding zelf. Samen maak je de afspraken en legt deze vast. Zodra je alles retour gestuurd hebt, hoef je niets meer te doen. Je hoeft enkel af te wachten tot de rechter de scheiding heeft uitgesproken. Jullie kunnen je focussen op de kinderen en het verwerken van de scheiding. Bij de Scheidingsprofs zijn we gespecialiseerd in online scheiden. We helpen je er graag bij!