Tijdens een echtscheiding moet je samen een heleboel regelen en verdelen. Niet alleen de spullen, de bezittingen en schulden, maar ook het pensioen. Je hebt namelijk beiden recht op de helft van het pensioen dat jullie samen hebben opgebouwd tijdens jullie huwelijk.
Wet Verevening Pensioenrechten
Na de scheiding wordt het pensioen verdeeld, dit wordt ook wel ‘verevenen’ genoemd. Dit wordt al sinds 1 mei 1995 geregeld door de Wet Verevening Pensioenrecht (WVP). Wil je dat de pensioenverstrekker automatisch het opgebouwde pensioen uitkeert voor de helft aan jullie beiden, dan moet je dat binnen twee jaar na de scheiding aangeven aan het pensioenfonds. Wanneer je dat niet doet of als je te laat bent, dan wordt het volledige opgebouwde pensioen uitbetaald aan degene die het heeft opgebouwd. Dit betekent niet dat de ander geen recht meer heeft op de helft daarna. In de WVP ligt dit vast en je zult samen met je ex een afspraak moeten maken over het uitbetalen. Als jullie op een nare manier uit elkaar zijn gegaan, dan kan het lang duren en lastig worden voor je de uitbetaling van jouw deel van het pensioen geregeld hebt. Er zijn zelfs situaties dat mensen weer een advocaat moeten inschakelen.
Waar je nog meer op moet letten
Je moet dus tijdig de pensioenverdeling aankaarten bij het pensioenfonds. Er zijn nog een paar punten waar je rekening mee moet houden:
- Het pensioen zal niet worden verdeeld bij een bedrag dat op jaarbasis lager is dan € 467,89;
- Als de ene partner het opgebouwde pensioen niet wil betalen, dan moet de ander naar de rechter om het afgedwongen te krijgen;
- Alle bedragen die worden uitgekeerd zijn nettobedragen. Er hoeft dus geen belasting meer over betaald te worden;
- Ben je voor 1 mei 1995 gescheiden? Dan geldt de WVP niet en moet je onderling overeenstemming krijgen over de uitbetaling van het opgebouwde pensioen.
Als je beiden ongeveer evenveel pensioen hebt opgebouwd, kan je ervoor kiezen het niet uit te laten betalen van jullie beiden naar de ander. Ook dit moet je binnen twee jaar kenbaar maken aan beide pensioenfondsen. Je mag trouwens ook altijd een andere verdeling afspreken als jullie dat beiden willen, bijvoorbeeld 60/40 of 25/75.
Verandering wetgeving
Op dit moment is minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezig met een nieuw wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat bij een echtscheiding (of beëindiging van een geregistreerd partnerschap) het opgebouwde pensioen automatisch wordt verdeeld. Het voorstel is om dit plan medio 2019 in te laten gaan. Het voordeel hiervan is dat je niet meer binnen twee jaar een melding moet doen bij je pensioenfonds.