De vragen over “kinderalimentatie tot welke leeftijd” krijgen we vaak. Als je gaat scheiden en er zijn kinderen in het spel, dan is kinderalimentatie meestal een vanzelfsprekend onderwerp. Maar hoe lang duurt die verplichting eigenlijk? In dit blogbericht geven we je een duidelijk overzicht van de regels, uitzonderingen en wat je zelf kunt afspreken.

De wettelijke regels

Volgens de wet ben je als ouder verplicht om kinderalimentatie te betalen tot je kind 18 jaar is. Tot die leeftijd spreken we van een onderhoudsplicht. Dat betekent dat je financieel moet bijdragen aan de verzorging en opvoeding van je kind. Maar daar stopt het niet altijd.

Vanaf het moment dat je kind 18 wordt, verandert de alimentatieplicht in een bijdrage in de kosten van studie en levensonderhoud. Deze verplichting loopt door tot je kind 21 jaar wordt. Dit geldt ook als je kind niet meer thuis woont, of zelfs als het al werkt, zolang het nog niet financieel zelfstandig is.

Tot wanneer alimentatie betalen in de praktijk?

Hoewel de wet vrij duidelijk is over de leeftijden, zijn er in de praktijk soms andere afspraken mogelijk. Misschien kies je er samen met je ex-partner voor om langer door te betalen, bijvoorbeeld zolang je kind studeert, ook na zijn of haar 21e. Dit soort afspraken kun je samen vastleggen in het ouderschapsplan of echtscheidingsconvenant. Ook kan de alimentatie aangepast of zelfs stopgezet worden vóór het 21e jaar, bijvoorbeeld als je kind volledig in zijn of haar eigen levensonderhoud voorziet of als jouw situatie verandert. Denk aan werkloosheid, een nieuw gezin of een gewijzigde omgangsregeling.

Wat als je kind zelf geld verdient?

Gaat je kind werken, dan kan dit invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. De rechter kijkt dan of je kind financieel zelfstandig is. Is dat zo, dan kan de alimentatie stopgezet worden. Het is daarbij wel belangrijk dat het werk structureel is en dat je kind zichzelf kan onderhouden.

En als je kind geen contact meer met je wil? Soms komt het voor dat een kind geen contact meer wil met de betalende ouder. Dat is emotioneel zwaar, maar staat in principe los van de alimentatieplicht. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de rechter beslissen dat je niet langer hoeft te betalen, bijvoorbeeld bij ernstig en structureel contactverlies waarvoor jij geen verwijt treft.

Meer weten?

De vraag “tot welke leeftijd moet je kinderalimentatie betalen” lijkt eenvoudig, maar de praktijk is vaak complexer. In de meeste gevallen loopt de verplichting tot het 21e levensjaar, maar er zijn uitzonderingen en maatwerkafspraken mogelijk. Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en deze goed vast te leggen.

Wil je weten wat in jouw situatie verstandig is? Of heb je hulp nodig bij het vastleggen of aanpassen van kinderalimentatie? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact op met Scheidingsprofs. Samen zorgen we voor duidelijke en werkbare afspraken die passen bij jouw gezin.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.