Als de vakantieperiode is aangebroken, wil je uiteraard niets liever dan met je kind(eren) naar een fijn vakantieoord om eens lekker te genieten. Op het moment dat dit de eerste vakantieperiode is na je scheiding zul je willen weten of je als gescheiden ouder met kind naar het buitenland mag reizen. Uiteraard mag dat mits je voldoet aan een belangrijke voorwaarde. Scheidingsprofs vertelt je er alles over in dit artikel.

 

De droomvakantie met de kinderen valt in het water

De kans is groot dat je al een lange tijd uit hebt gekeken naar je vakantie en dat je er erg aan toe bent. Dit zal zeker het geval zijn als je net gescheiden bent. Wellicht ben je zelfs extra vroeg begonnen met de voorbereidingen van de vakantie, zeker als je naar het buitenland wilt reizen. De paspoorten liggen al een tijdje klaar, de reisdocumenten zijn al diverse malen gecontroleerd en de koffers zijn al een week geleden gepakt. Helaas kan je droomvakantie al bij de douane, door de Koninklijke Marechaussee, in het water vallen als blijkt dat je niet de juiste documenten hebt om met de kinderen de grens over te steken.

 

Heb ik toestemming nodig om met mijn kind naar een ander land te reizen?

De bovenstaande situatie is een situatie die zeker kan voorkomen. Je hebt immers toestemming nodig om met je minderjarige kind naar een ander land te reizen. Deze toestemming moet je krijgen van de andere ouder, ondanks dat je gescheiden bent. Je hebt immers beiden een ouderlijk gezag over je kind (of uiteraard kinderen). Dit is ook het geval als het kind niet bij de andere ouder woont.

De ouders, verzorgers of personen die gezag over het kind hebben moeten jou die toestemming geven door middel van het “formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland”. Als je twijfelt of je ouderlijk gezag over het kind hebt (of wilt nagaan of dit bij je ex-partner het geval is) kun je bij de rechtbank een uittreksel van het gezagsregister aanvragen. In dit gratis document staat weergegeven wie er gezag heeft over een minderjarig kind.

 

Kan een ex-partner toestemming weigeren voor een vakantie met de kinderen?

De invulling van de zomervakantie is vaak een onderwerp van een geschil tussen gescheiden ouders. Allereerst moet er worden uitgemaakt welke ouder wanneer met de kinderen op vakantie kan/mag. Daarnaast kan de bestemming een twistpunt zijn. Het komt voor dat de ene ouder de andere ouder géén toestemming geeft om met de kinderen naar het buitenland te reizen. In dat geval is de kans groot dat er een groot conflict ontstaat tussen de partijen (met wellicht een aangifte van kinderontvoering) als er toch besloten wordt om deze reis te maken.

Gelukkig biedt de wetgeving uitkomst in dit soort situaties. De rechtbank kan immers verzocht worden om vervangende toestemming te verlenen. In deze situatie zal de “andere ouder” tijdens een zitting met goed onderbouwde redenen moeten komen om tot een afwijzing van het verzoek te kunnen komen. De rechter zal gedurende dit proces een afweging maken of er een risico is op het niet terugkeren van de kinderen. Indien deze vervangende toestemming wordt gegeven, zal dit vonnis de weigering van de toestemming van de ouder vervangen.

 

Kun je bij de rechter in één keer toestemming krijgen voor alle toekomstige vakanties met de kinderen?

Zijn de vakanties bij jullie jaar in jaar uit en iedere vakantie opnieuw een twistpunt? Dan vraag je je misschien af of je bij de rechter in één keer toestemming kunt krijgen voor alle toekomstige vakanties met de kinderen. Je zou dan in een keer van al het gezeur af zijn. Helaas moeten we je hierin teleurstellen. De andere ouder heeft namelijk het recht om voorafgaand informatie te krijgen over de geplande vakantie en reisbestemming, zodat die ouder de benodigde toestemming daarna kan geven. Het is natuurlijk uitermate vervelend wanneer je ex-partner herhaaldelijk weigert om toestemming te geven voor jouw vakantie met de kinderen, maar helaas heb je daarbij (nog) geen andere optie dan je steeds opnieuw tot de rechter te wenden.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.