Als je gaat scheiden en je hebt jonge kinderen die je het bericht moet brengen dat je als papa en mama uit elkaar gaat en dat hun leventje rigoureus gaat veranderen, hoe doe je dat dan? Er zijn heel veel tips over hoe je kunt vertellen dat je gaat scheiden, maar daarna komt het verwerken pas en hoe ze ermee om moeten leren gaan.

Belangrijk is dat je de kinderen altijd centraal blijft stellen en er voor ze bent als je vragen hebben over de scheiding. Ze moeten weten dat ze altijd bij jullie terecht kunnen.

Er is een boek dat hier heel goed bij kan helpen: De prinses die droomde van aardbeien. Dit boek is geschreven door Tineke Toet. Het mooie aan dit verhaal is dat het is geschreven door Tineke op basis van haar eigen ervaring met een echtscheiding toen haar kinderen 8 en anderhalf jaar oud waren. Tineke vertelt: “Het was een hele verdrietige tijd. Ik had het niet zien aankomen en werd al snel geconfronteerd met zijn nieuwe leven met een ander. Ik was boos en teleurgesteld.  Ik zocht wel naar boekjes, maar weinig sprak me aan. Ik heb een mooi prentenboek gevonden over De twee huizen van Stijn. Vooral ook leuk omdat mijn zoon Stijn heet. Maar verder niets voor jonge kinderen dat mij aansprak.”

Het verhaal over scheidende ouders heeft Tineke omgetoverd in een modern sprookje naar aanleiding van een aandoenlijke opmerking van haar jongste zoon toen hij drie jaar oud was, ongeveer anderhalf jaar na Tineke’s scheiding. Haar jongste zei: “Mama, als jij een prinses was en papa een prins, dan waren jullie nooit gescheiden. Want dat gebeurt niet in sprookjes.” Tineke gebruikte dit gegeven om een verhaal te schrijven over een prins en een prinses die gingen scheiden. In eerste instantie deed ze niets met het verhaal. Ze schreef altijd al wel, maar had geen idee hoe je een boek kon uitgeven en hoe een boek echt tot stand komt, laat staan van daadwerkelijk uitgeven. “Tot ik met een vriend sprak die zelf ging scheiden en hij wist niet hoe hij het de kinderen moest vertellen. Ik pakte het verhaal en las het hem voor. Hij vond het prachtig. ‘Waarom ga je hier geen boek van maken?’, vroeg hij. En zo is het begonnen. Ik heb een illustrator, Caroline van Pelt gevonden die precies kon tekenen wat ik voor me zag en een drukkerij die het boek voor ons ging drukken. Een hele investering, maar meer dan waard.”

Het verhaal van ‘De prinses die droomde van aardbeien’ is, zoals eerdergenoemd, een modern sprookje over twee mensen die veel van elkaar houden en een gezin stichten.  Gaandeweg komen ze erachter dat ze allebei iets anders in het leven willen en daardoor niet meer samen kunnen zijn. De kinderen staan centraal, zoals het hoort. Het gaat erom dat dat gebeurt wat het beste voor de kinderen is.  Ook al zijn de kinderen erg verdrietig, ze weten dat het beter is dat papa en mama uit elkaar gaan. In het verhaal worden geen tips of adviezen gegeven, want Tineke vindt niet dat het een handboek is dat ouders vertelt hoe het moet. Het helpt vooral bij het vertellen over de scheiding.  Samen met het kind het boek lezen en dan het gesprek over de scheiding aan gaan. “Veel ouders hebben mijn boek op die manier gebruikt. Het geeft ze een houvast en kinderen krijgen een beeld van de sfeer. Hoe het nu is en hoe het later zal zijn wanneer beide ouders weer gelukkig kunnen zijn, ook al is het niet met elkaar.”

Dit moderne sprookje kan je als scheidende ouder dus heel goed als hulpmiddel gebruiken over het bespreekbaar maken van de echtscheiding als je jonge kinderen hebt. Het boek is ook als dynamische app verkrijgbaar.

‘De prinses die over aardbeien droomde’ is een van de boeken uit de ‘Hoe vertel ik het-reeks’. In deze reeks worden moeilijke, emotionele onderwerpen besproken, zoals moeilijk etende kinderen, een ouder met kanker, een ouder die zijn baan verliest, een overleden kindje of kinderen die overgevoelig zijn, vermomd als begrijpbare sprookjes voor jonge kinderen.