Bijna niets is zo ingrijpend voor kinderen als een echtscheiding. En toch krijgen in Nederland zo’n 70.000 kinderen jaarlijks de boodschap dat hun ouders uit elkaar gaan. Hun hele wereld staat op hun kop als ze te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. In Nederland zijn nu totaal meer dan een half miljoen kinderen met gescheiden ouders. De meeste tv-programma’s over scheiden zijn tot nu toe alleen maar gericht op volwassenen. Maar omdat zoveel kinderen te maken krijgen met een scheiding en er veel vragen en gevoelens rond dit thema spelen, vond Het Klokhuis, als bekend jeugdprogramma, het belangrijk (en zagen het als hun taak) een speciale serie te maken over scheiden gericht op kinderen.

Praten over gevoelens

Kinderen vinden het heel erg moeilijk om over hun gevoelens te praten als ze eenmaal weten dat hun ouders hebben besloten uit elkaar te gaan. Ze blijven met hun verdriet, boosheid en alle andere gevoelens rondlopen omdat ze hun ouders niet willen belasten, zich schamen naar de buitenwereld of het simpelweg te emotioneel vinden om erover te praten. Dus houden ze het maar voor zich.

Bespreekbaar

Juist om te zorgen dat kinderen over hun gevoelens gaan praten, maakt het Klokhuis deze special over scheiden. Het motto: ‘Scheiden: jouw mening telt!’  Regisseur van de special, Yvonne Smits legt uit: “Het doel is kinderen een stem te geven door ze openlijk over hun gevoelens omtrent de scheiding van hun ouders te laten praten. Hiermee willen we kinderen informeren, maar ook bewuster en weerbaarder maken met betrekking tot de scheiding van de ouders. Maar we willen ook ouders zelf bewuster maken wat een scheiding betekent voor kinderen. Veel ouders zijn namelijk zo bezig met hun scheiding, dat ze op dat moment niet goed zien wat de scheiding met hun kinderen doet. Ook willen we omstanders, zoals vriendjes, klasgenoten en andere ouders, bewuster maken dat een scheiding een grote impact heeft op het leven van de kinderen die erbij betrokken zijn.”

Opzet van het programma

In vier afleveringen wordt er op zoek gegaan naar antwoorden op vragen die kinderen hebben bij een (vecht)scheiding. Hierbij valt te denken aan vragen als: wat betekent het voor jou als kind dat je ouders uit elkaar gaan Hoe voelt het als je ermee te maken krijgt? Wat verandert er en wat blijft hetzelfde? En heel belangrijk: waar kan je hulp vinden en wat houdt die hulp dan in? Ook worden er de voordelen benoemd zoals bijvoorbeeld dubbel Sinterklaas en twee keer de verjaardag vieren! Iedere aflevering is tot stand gekomen met de hulp van deskundigen en bepaalde instanties voor kinderen en scheiden zoals Villa Pinedo en Stichting Jonge Helden. Tevens zijn er speciale animaties te zien die de verschillende aspecten goed verbeelden zodat het allemaal heel duidelijk en begrijpelijk is voor kinderen. In de afleveringen komen kinderen aan het woord, hoor je hun mening, maar ook tips voor andere kinderen en ouders. Ook zien we deskundigen aan het woord die bepaalde zaken uitleggen en daarbij ook tips en adviezen geven.

Zichtbaar maken

Het Klokhuis wil heel graag kinderen zelf iets laten doen met het onderwerp en zet daarom ook zijn interactieve media in. Bij iedere aflevering is daarom extra informatie te vinden op de website van Het Klokhuis. Wat de makers van het programma is opgevallen is dat veel ouders aan de ene kant denken dat hun kinderen niet zoveel last hebben van de scheiding, en aan de andere kant veel kinderen wel veel last blijken te hebben, maar dat niet zeggen.

Ze willen niet dat hun ouders nog verdrietiger worden en ze met hun problemen lastigvallen. Het Klokhuis vindt het belangrijk dat wat kinderen nou echt vinden, of zouden willen vragen, nu weleens gehoord mag worden. Daarom is er een handige en simpele tool ontwikkeld waar kinderen hun eigen stem kunnen laten horen:  www.ikdurfniettezeggendat.nl. Hier kunnen kinderen anoniem hun gevoelens delen en ervaringen van andere kinderen lezen. Op deze manier kunnen ze toch op een bepaalde manier hun gevoelens uiten en kroppen ze het niet op. Geen platte site met enkel tekst, maar mooi vormgegeven, met animaties en boodschappen die kinderen aanspreken en hopelijk hun doet bewegen zelf hun gevoelens te uiten.


Het Klokhuis is een jeugdprogramma van de NTR en de vierdelige special is te zien vanaf vandaag op NPO Zapp (NPO3), iedere donderdag rond de klok van 18.20 uur. Echt een aanrader om je kind te laten kijken of samen wanneer je als gezin ook een echtscheiding doormaakt.