Zelfs in de beste relaties is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Natuurlijk kun je er voor kiezen om meteen het bijltje erbij neer te gooien en een echtscheiding aan te vragen maar een andere optie is om tijdelijk uit elkaar te gaan. In de Nederlandse samenleving is tijdelijk uit elkaar weliswaar niet zo heel erg gebruikelijk maar in Amerika wordt deze optie gezien als een manier om de weg terug te vinden naar elkaar. Daarom werpen we in dit blog een blik of tijdelijk uit elkaar gaan een goed idee is of dat dit het begin van het einde is. 

 

Verschillende redenen om tijdelijk niet bij elkaar te wonen

Tijdelijk niet bij elkaar wonen betekent niet altijd meteen dat er onherstelbare schade aan de relatie wordt toegebracht. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom mensen tegenwoordig tijdelijk even niet bij elkaar wonen. Wat dacht je van partners die vanwege werk doordeweeks niet bij elkaar wonen maar in het weekend wel? Daarnaast komt het ook voor dat stellen weliswaar getrouwd zijn maar dat zij allebei in een eigen huis wonen. Gewoon omdat dit voor het beter werkt dan continu op elkaars lip te zitten of te wonen. We leven in een tijd waarin mensen hun huwelijk op hun eigen manier invullen. 

 

Wanneer is het verstandig om even een time out te nemen?

Als bovenstaande situaties voor jullie niet van toepassing zijn en jullie vragen je af of het zin heeft om bij elkaar te blijven dan kan een time out een verstandige keuze zijn. Zo hoef je niet meteen de gang naar de rechter of een advocaat te maken maar kunnen jullie eerst rustig eens op adem komen om vervolgens te kijken wat de relatie nodig heeft om uiteindelijk weer onder één dak te kunnen wonen. We zetten de situaties waarbij tijdelijk uit elkaar gaan een goede optie is even voor je op een rijtje:

  • Een van jullie twijfelt over de relatie

De meeste echtgenoten komen wel eens op een punt waarbij ze denken: “Is dit het nou”. Helaas is dat voor een groot gedeelte te wijten aan de tijd waarin we leven. Iedereen zit tegenwoordig op social media en het ene verhaal wordt nog mooier voorgespiegeld dan het andere. Veel mensen hebben last van het FOMO (Fear of missing out) syndroom waarbij het gras van de welbekende buren altijd groener is. In dit soort gevallen kunnen jullie ervoor kiezen om een time out te nemen. Zo krijgt degene die aan FOMO lijdt de kans om te ontdekken of dat welbekende gras daadwerkelijk groener is. 

  • Jullie maken continu ruzie

Het lijkt alsof jullie, zodra jullie je onder één dak bevinden, continu ruzie maken. Jullie zijn het nergens meer over eens en ieder woord wat de één zegt roept irritatie op bij de ander. Ook in deze situatie kan het een goed idee zijn om tijdelijk uit elkaar te gaan. Op die manier krijgen jullie allebei de ruimte om op adem te komen en na te denken over waarom jullie zo met elkaar omgaan en of er uitzicht op verbetering is of kan zijn.

  • Eén van jullie is niet gelukkig in de relatie

Het kan zijn dat je je ongelukkig voelt in de relatie. Je hebt geen idee waar het vandaan komt en wat je er aan kunt doen. In zo’n geval is het verstandig om even wat (letterlijke) afstand te nemen en eens na te gaan wat precies het probleem is en of hier een oplossing voor te vinden is. 

 

Hoe ga je tijdelijk uit elkaar?

Misschien herken je je in één van bovenstaande redenen maar misschien speelt er voor jou ook nog wel iets anders. Wat het probleem ook is, als je besloten hebt om tijdelijk uit elkaar te gaan, zorg er dan in ieder geval voor dat je eerlijk bent naar de ander toe. Als jij denkt dat jullie uit elkaar gaan omdat je ongelukkig bent en je partner denkt dat je alleen wat tijd voor jezelf nodig hebt, is dat niet eerlijk. Daarnaast is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen over jullie tijdelijke break. Bepaal voor hoe lang jullie uit elkaar zullen gaan en wat jullie in die periode gaan doen. Willen jullie bijvoorbeeld nog contact met elkaar houden tijdens de time out of is het verstandiger om elkaar ook niet te spreken? Zijn jullie nog bij elkaar of is het ok om ook met andere mensen af te spreken of te daten? Analyseer altijd of het een goed idee is om tijdelijk uit elkaar te gaan of dat dit het begin van het einde van je relatie betekent en denk vervolgens goed na over hoe jullie dat gaan aanpakken.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.